Kúpiť či prenajať?

Nové auto nie je najlacnejšou investíciou – predajcovia to vedia, preto ponúkajú predaj áut s výhodnými možnosťami financovania, vďaka ktorým si ich môže dovoliť široká skupina ľudí. Napriek tomu nemusí byť kúpa nového ani ojazdeného auta ideálnym riešením pre každého. K obstarávacej cene si ešte musíš pripočítať náklady na palivo, poistenie (pri novom či zánovnom aute vrátane havarijného), diaľničné poplatky, spotrebný materiál ako pneumatiky, náklady na servis, povinné servisné prehliadky či technickú a emisnú kontrolu. Skrátka, keď nenajazdíš dostatočný počet kilometrov, investícia do nového sa ti nevráti, resp. nezužitkuje. 
Vtedy je lepšie si auto požičať, a to pokojne aj na niekoľko mesiacov. Týmto smerom uvažuje čoraz viac mladých ľudí, ktorí necítia potrebu auto (či nehnuteľnosť) vlastniť. Situácií, kedy je výhodnejšie auto prenajať, je ešte veľa. Typickým príkladom je dovolenka, prípadne krátky výlet s priateľmi – či už raz alebo párkrát za rok. Niekedy potrebuješ preniesť alebo presťahovať viacero vecí, vtedy môže byť výhodnejšie prenajať si väčšie auto, aj keď už svoje máš. Prenájmom auta môžeš riešiť aj krátkodobú zmenu v živote, napríklad dočasnú zmenu miesta práce a pod.

Ak máš doma staršie auto, ktorým jazdíš iba po okolí, prenájom môže byť dobrým riešením pri jazdách na dlhšie trasy. Dostaneš totiž moderné vozidlo vybavené najnovšími bezpečnostnými systémami a asistentmi. Jazda tak bude bezpečnejšia a ak si požičiaš elektromobil, dokonca aj lacnejšia a omnoho pohodlnejšia – bez vibrácií, revu motora a priamych emisií. A sú aj ľudia, ktorí sú fanúšikmi áut a prenájom využívajú na to, aby si odskúšali najnovšie technológie a načerpali nové zážitky. Jednoducho si spravia takú dlhšiu celodennú testovaciu jazdu.

Prenájom na pár ťuknutí s Kia wible DRIVE

Keď sa povie prenájom/požičanie auta, možno si predstavíš cestovanie krížom-krážom medzi požičovňami, výber toho správneho modelu, študovanie zložitých podmienok a ďalšie komplikácie, ktoré ťa oberajú o čas. S Kia wible DRIVE ti však nič také nehrozí. Službu prevádzkuje priamo Kia, pričom auto si môžeš prenajať priamo od predajcov Kia až v 10 slovenských mestách. Celé to funguje pomocou aplikácie wible DRIVE, ktorú si stiahneš do smartfónu.

V aplikácii si vyberieš pomocou prehľadného kalendára dátumy, kedy si auto chceš vyzdvihnúť a kedy vrátiť. Požičať si ho môžeš v intervaloch od 1 dňa do 1 roka, teda aj dlhodobo. Následne ti aplikácia ukáže na prehľadnej mape predajcov, ktorí majú v dané dátumy autá dostupné na požičanie.
 
Po ťuknutí na predajcu sa ti zobrazí ponuka dostupných modelov áut. Spolu s modelom je zobrazený typ pohonu, prevodovky, počet miest či zaťažiteľnosť (nosnosť). Zároveň ihneď vidíš aj celkovú cenu za prenájom na vami zvolené obdobie, vrátane ceny na 1 deň. Výhodou je, že konkrétny model auta si vieš rezervovať okamžite, na jeden dotyk. Vďaka tomu sa budeš môcť spoľahnúť, že auto bude pre teba k dispozícii v dohodnutý čas.

V aplikácii máš k dispozícii aj informácie o svojich rezerváciách a prenájmoch či o predajcoch, od ktorých si si auto prenajal. Aplikácia wible DRIVE funguje okrem Slovenska v ďalších 7 krajinách EÚ – v Česku, Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Francúzsku, Taliansku a v Španielsku. Auto si tak budeš môcť pohodlne prenajať aj v zahraničí – či už na dovolenke alebo na služobnej ceste, priamo z hotelovej izby.