Do konca roka 2025 začne výstavba všetkých 3 chýbajúcich úsekov kysuckej D3

Žilinský samosprávny kraj spresnil, aké má štát plány s diaľnicou na Kysuciach. Prvé dva úseky Brodno-Kysucké Nové Mesto a Kysucké Nové Mesto - Oščadnica sa začnú stavať naraz s plánovaným začiatkom v septembri 2025 a ukončením v marci 2029.

Výstavba tretieho úseku s druhou tunelovou rúrou začne už v marci 2025 s plánovaným ukončením v októbri 2029.

"Je to kľúčová stavba, ktorej dokončenie dá silný impulz ďalšiemu rozvoju celého kraja. Stavba bude prebiehať v husto obývanom území, preto bude dôležitá spolupráca Ministerstva dopravy, Národnej diaľničnej spoločnosti, nášho kraja, dotknutých obcí a miest pri udržaní čo najlepšej mobility v území počas výstavby," uviedla Erika Jurinová, županka Žilinského samosprávneho kraja.

Tri úseky D3 majú stáť viac ako miliardu eur

Celkovo 26 kilometrov diaľnice D3 je rozdelených na 3 úseky, ktoré chce štát začať stavať už v budúcom roku:

  • Žilina, Brodno - Kysucké Nové Mesto s dĺžkou 11,1 kilometra

  • Kysucké Nové Mesto - Oščadnica s dĺžkou 10,8 kilometra

  • Osčadnica - Čadca, Bukov (II. profil) s dĺžkou 4 kilometre

Očakáva sa, že dokopy budú všetky tri úseky stáť viac ako 1 miliardu eur. Zatiaľ nevieme, kto ich postaví, no v situácii, keď štát "pošle" do výstavby naraz veľa infraštruktúrnych projektov, stavebné firmy budú mať vo všeobecnosti dostatok práce. Môže sa preto stať, že budú menej napádať výsledky verejných obstarávaní. To by mohlo potenciálne urýchliť procesy pred začatím samotnej výstavby. Ide o argument, ktorý netreba pri téme D3ky podceňovať.

Zdroj: TASR / foto: mojekysuce.sk