Súčasná tretia generácia Porsche Cayenne prešla vlani rozsiahlou modernizáciou, pričom zo zákulisia automobilky prichádzali informácie, práve vďaka tomuto faceliftu auto vydrží na trhu až do doku 2030. To však už neplatí.

Kvôli kolísajúcim predajom elektromobilov, respektíve poklesu záujmu o ne Porsche práve oznámilo, že pre uvedený model chystá ďalšiu medzigeneračnú modernizáciu, ktorá tento automobil udrží na trhu aj po roku 2030.

Porsche sľubuje, že aktuálny Cayenne „bude ďalej vyvíjaný so značnými investíciami, ktoré sa zamerajú na zvýšenie účinnosti motorov V8“. Tie umožnia, aby bol osemvalec s dvomi turbodúchadlami „pripravený splniť budúce legislatívne požiadavky“.

Výrobca stále verí, že v roku 2030 budú tvoriť elektromobily až 80 percent všetkých jeho predajov, zjavne si však nechce zavrieť dvere pred zákazníkmi, ktorí nebudú ochotní správať sa podľa tohto plánu.

Na PPE

Súčasné modely poháňané benzínovými a hybridnými motormi doplní už v budúcom roku nová čisto elektrická štvrtá generácia Porsche Cayenne, ktorá využije novú modulárnu platformu PPE (Premium Platform Electric) s 800-voltovou architektúrou.

Firma k nej dodáva, že chystaná technika posunie tento modelový rad na novú, doteraz nepoznanú úroveň jazdných výkonov, detailné údaje o parametroch však zatiaľ neprezradila. Jediné, čo pripomína, je, že vďaka elektromotorom a batériám bude Cayenne od budúceho roka dostupný s tromi typmi pohonu.

Vyššie uvedené rozhodnutie Porsche však otvára ďalšiu otázku. Menší model Macan má byť od budúceho roka už len elektrický, pretože verzia so spaľovacími motormi nebola schopná plniť najnovšie legislatívne požiadavky napríklad na kybernetickú bezpečnosť. Prepracujú Nemci aj toto SUV a vrátia ho na trh? To v tejto chvíli nie je jasné, ale váhanie by mohlo automobilke spôsobiť väčšie straty, ako investícia do úprav.

zdroj: Porsche