Letné dovolenky začínajú. Do Slovinska jazdí každý rok veľa motoristov, minimálne na ceste do obľúbeného Chorvátska. Mnohí Slováci na ceste k Jadranskému moru volia cestu cez Rakúsko a Slovinsko. Ako to vyzerá s diaľničnými poplatkami v týchto dvoch krajinách?

Zatiaľ čo Rakúšania už zaviedli jednodňovú diaľničnú známku, Slovinci si dávajú poriadne na čas a ich prístup skôr vyvoláva otázniky, či ju naozaj uvedú do praxe. Ide o požiadavku EÚ na členské krajiny vrátane Slovenska, ktoré so spustením diaľničnej známky na deň rovnako mešká. Dočkáme sa vraj 1. augusta za cenu 5,40 eura.

Pokiaľ ide o Rakúsko, tu si musíte oproti SR priplatiť: jednodňová diaľničná známka stojí 8,60 eura. Dajte si však pozor. Ak dovolenku zmestíte do 10 dní, viac sa vam oplatí kúpa 10-dňovej známky pre Rakúsko za 11,50 eura. Pokiaľ však plánujete zostať napríklad v Chorvátsku dva týždne alebo viac, vtedy radšej kúpte dvakrát jednodňovú známku pre AT na cestu tam a naspäť. Dvojmesačná rakúska „vignette“ totiž stojí na 28,90 eura.

Týždňová či mesačná diaľničná známka pre Slovinsko?

Na jednodňovú známku v Slovinsku nateraz nemyslite. Tak skoro sa to ani nestane. Za taký prístup čelí Slovinko kritike zo strany najväčšieho rakúskeho motoristického združenia ÖAMTC. Niet sa čo čudovať, jednodňová známka je zaujímavá najmä pre turistov či biznis cestujúcich z okolitých krajín.

Klub OÄMTC sa rozhodol voči Slovincom právne konať – podal oficiálnu sťažnosť euroúradníkom do Bruselu pre ignoráciu smernice EÚ. Slovinský prevádzkovateľ diaľnic DARS d.d. už odkázal, že jednodňová diaľničná známka bude zavedená, no vraj až v roku 2030.

Zámer krajiny sa dá akosi vyčítať už z toho, ako sú nastavené dnešné ceny a druhy známok: ak chcete ako klasický dovolenkár v sobotu vyraziť na dovolenku a o týždeň v sobotu sa vrátiť, pre Slovinsko vám nebude vám stačiť týždňová známka za 16 eur, ale potrebujete mesačnú verziu za 32 eur. Už dávno veľmi dobre vedia prečo to tak nastavili a je opovážlivé, že teraz chcú ešte celých 6 rokov ignorovať smernicu, ku ktorej sa všetky dotknuté štáty pred pár rokmi zaviazali. Ak teda máte možnosť Slovinsko s prejazdom diaľnicami viac než 6 dní od seba radšej vynechajte...

Zdroj: ÖAMTC