Určite poznáte ten krčovitý pocit, keď si nie ste istí, či ste sa dopustili dopravného priestupku v meste alebo na rýchlostných cestách. V mysli sa vám začnú víriť obavy, či vám o pár dní dorazí výzva na zaplatenie pokuty. Táto situácia je obzvlášť stresujúca, ak máte presne určený rodinný rozpočet, a neustále sa obávate, o koľko vaša peňaženka utrpí. Dopravné pokuty totiž môžu byť niekedy veľmi vysoké. Tento nepríjemný stav vám môže pomôcť vyriešiť bezplatná služba Ministerstva vnútra.

Na prístup postačí občiansky preukaz s čipom

Ak sa ocitnete v opísanej situácii neistoty, či ste spáchali dopravný priestupok a bola vám udelená pokuta alebo iná sankcia, môžete si to jednoducho overiť prostredníctvom bezplatnej elektronickej služby Ministerstva vnútra. Službu nájdete pod názvom Informovanie o priestupkoch občana v gescii Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Systém vás zrozumiteľne prevedie jednotlivými krokmi.

Na prístup k tejto službe budete musieť byť vlastníkmi občianskeho preukazu s čipom (eID). Formulár nie je nutné podpisovať kvalifikovaným elektronickým podpisom (KEP), čo je výhodné, pretože mnoho ľudí si prácu s ním ešte neosvojilo.

Za aký priestupok a koľko?

V tejto službe nájdete podrobnosti o uložených sankciách, pohľadávkach vyplývajúcich zo sankcií a uložených ochranných opatreniach, ktoré sú dôsledkom spáchaného dopravného priestupku. Služba vám však poskytne len informácie, ktoré spadajú do gescie Ministerstva vnútra. Výsledky získate okamžite alebo vám budú doručené do elektronickej schránky. Občania majú prístup len k informáciám o vlastných priestupkoch!

Zdroj: Startstop.sk