Celozávodná dovolenka vo Volkswagene: V roku 2024 ju využijú na úpravy výrobných liniek

"Počas plánovanej odstávky sú štandardne naplánované aktivity, ktoré podnik realizuje v spolupráci s externými firmami a nie je možné ich uskutočniť počas bežiacej výroby. V nasledujúcich dvoch týždňoch bude v nasadení v priemere približne 1700 zamestnancov a pracovníkov externých firiem, ktorí sa pustia do vyše 220 aktivít," povedala pre agentúru TASR hovorkyňa firmy Lucia Kovarovič Makayová.

Príkladom vyššie spomínaných aktivít bude napríklad prispôsobenie výrobných liniek a zariadení v závode vrátane montáže nových technológií. V minulom roku sa do bratislavského VW vrátila produkcia modelu VW Passat, a to po viac ako 30 rokoch. Passat bol prvým autom, ktoré Nemci na Slovensku začali v roku 1991 vyrábať.

Okrem toho sa v závode VW na Slovensku rozbehla v roku 2023 aj výroba novej Škody Superb. Napredujú tiež prípravy na výrobu plne elektrického Porsche Cayenne, ktoré bude schádzať z rovnakej výrobnej linky ako verzia s klasickým motorom.

Čo sa týka zamestnancov Volkswagen Slovakia, tí dostávajú dovolenkovú odmenu, a to ešte pred začiatkom povinnej letnej prestávky v trvaní dvoch týždňov. Ide o 13. plat. "Zamestnanci využívajú zákonný príspevok na rekreáciu na Slovensku a podnik im zároveň prispieva nad rámec zákona aj na zahraničné dovolenky, a to do výšky 700 eur v závislosti od počtu členov rodiny, ako i na rehabilitačné pobyty a na detské denné a pobytové tábory na Slovensku aj v zahraničí," vysvetlila Makayová.

Zdroj: TASR / foto: Volkswagen Slovakia