Čerpacie stanice Slovnaftu a palivá z ruskej ropy

Slovensko rokuje na diplomatickej úrovni s Chorvátskom ohľadom energetickej bezpečnosti. Témou je predovšetkým ropa a jej transport na Slovensko. Chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlić Radman sa stretol so svojím slovenským náprotivkom, ministrom Jurajom Blanárom.

„Máme dobré bilaterálne vzťahy, ktoré chceme rozvíjať v každej oblasti,“ uviedol Blanár. Grlić ho doplnil a avizoval, že Chorváti vedia poskytnúť dostatočné dodávky ropy cez ropovod Janaf nielen pre Slovensko, ale aj nášho južného suseda Maďarsko a ďalšie vybrané krajiny balkánskeho regiónu.

„Jeho ročná kapacita (ropovodu Janaf, pozn. red.) je viac ako 16 miliónov ton surovej ropy,“ zdôraznil chorvátsky minister. Blanár hodnotí prístup chorvátska pozitívne, no je potrebné zavŕšiť jednania medzi rafinériami vrátane tých s domácim Slovnaftom ako +jedinou rafinériou na Slovensku. Práve tie totiž uzatvárajú zmluvné vzťahy potrebné na prepravu ropy.

V minulosti sa objavili informácie o tom, že chorvátska strana mala pýtať príliš vysoké poplatky za to, že ropa z alternatívnych neruských zdrojov sa dostane ku nám. Pre Slovnaft ide o dôležitý ropovod, keď chce ďalej znižovať závislosť od ruskej ropy. Deje sa tak v súvislosti s embargom na ruskú ropu, ktoré bolo zavedené a postupne sprísňované od roku 2022, kedy vypukla vojna na Ukrajine. Dnes natankujete na čerpacích staniciach Slovnaftu stále aj palivá z ruskej ropy, od ktorej sa už odstrihlo viacero iných krajín EÚ.

Zdroj: TASR