Diaľničná známka pre Slovensko: Platiť musia aj elektrické autá

Štát odkazuje, že sa pozrel bližšie na možnosť zvýhodniť elektrické autá pri platení diaľničnej známky. Zvažoval vraj viaceré riešenie, no problémom je, že každé z nich by negatívne zasiahlo beztak napätý stav verejných financií na Slovensku.

„Preto sme k úľavám v prípade diaľničných známok pre elektromobily nepristúpili,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy Petra Poláčiková.

Štát pritom už dnes počíta s tým, že prípadná výhoda pre elektromobily by mala byť dočasná – zjavne, aby podnietila ľudí k ich nákupu v súčasnej situácii, kedy sa elektrickým autám u nás stále nedarí vzbudiť silnejší záujem.

České diaľnice bezplatne: Pozor na presné pravidlá

Ministerstvo dopravy zároveň zdôrazňuje, že má pozitívne správy aspoň v prípade mýta, pri ktorom budú bezemisné nákladné vozidlá uhrádzať len základnú sadzbu mýtna a nebude sa na ne vzťahovať zložka mýtnych poplatkov na základe emisií.

Slovensko sak nevydá cestou susedov – české diaľnice zadarmo bez diaľničnej známky môžu využívať aj majitelia áut registrovaných u nás. Musia to byť elektromobily, alebo autá na vodík.

Tie s českými ŠPZ sú oslobodené od úhrady diaľničnej známky automaticky, zatiaľ čo pre slovenské autá je potrebné vyplniť a poslať oznámenie. V opačnom prípade totiž nebudú českí úradníci vedieť, že máte elektromobil.

Zdroj: mojelektromobil.sk