Saša Selipanov nie je síce v našich končinách taký známy ako iní návrhári, lenže má za sebou projekty, ktoré stoja za zmienku. Bývalý šéfdizajnér Bugatti, Genesisu i Koenigseggu je podpísaný pod strojmi, ako je Chiron, Gemera, CC850, konceptu Genesis Essentia z roku 2018 a pracoval tiež na Lamborghni Huracán. Jeho túžbou však bolo osamostatniť sa, čo sa mu relatívne nedávno podarilo a toto je prvý výsledok.

Novinka dostala jednoduché meno Nilu a je poháňaná na mieru navrhnutým a postaveným dvanásťvalcom s atmosférickým plnením a objemom 6,5 litru. Pohonnú jednotku mu vyvinula novozélandský špecialista Hartley Engines a parametre vážne stoja za to.

Agregát produkuje 1070 koní pri 11 tisíc otáčkach za minútu a maximálny krútiaci moment 860 newtonmetrov pri 7000 ot./min. Ohromujúce tiež je, že V12 je spárovaná so sedemstupňovou manuálnou prevodovkou CIMA a prenáša silu výlučne na zadnú nápravu.

Nilu sa podľa tvorcov dostane z nuly na stovku za rovné tri sekundy a má maximálnu rýchlosť 400 kilometrov za hodinu! K ďalším superlatívom patrí tiež váha – suchá hmotnosť hyperšportu (bez náplní a paliva) je len 1200 kilogramov. Tvorí ho karbónový monokok a pomocnými hliníkovými rámami a ďalšie kompozity.

Zavesenie kolies tvoria dvojité lichobežníkové ramená z kovaného hliníka, ktoré sú ukryté vo všetkých štyroch rohoch, nechýbajú karbón-keramické brzdy Brembo a auto je postavené na kovaných hliníkových diskoch s priemerom 20 palcov vpredu a 21 palcov vzadu. Pneumatiky dodal Michelin, konkrétne model Pilot Sport Cup 2 R s rozmermi 265/35 R20 vpredu a 325/30 R21 vzadu.

Firma stojaca za týmto automobilom už otvorila objednávkový systém, ale zatiaľ len pre 15 áut. Celkovo potom nemá vzniknúť viac ako 54 kusov určených pre bežné cesty.

Súkromná premiéra auta je naplánovaná na 15. augusta v Los Angeles pre potenciálnu klientelu, verejne sa Nilu potom predstaví 18. augusta na Pebble Beach Concours d'Elegance, ktoré je súčasťou Monterey Car Week 2024. Cena novinky do tejto chvíle zverejnená nebola.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 17 obrázkov

zdroj: NILU27