Tankovacia turistika Slovákov v zahraničí

Na jednej zo značkových veľkých sietí čerpacích staníc v hlavnom meste bol v týchto dňoch benzín dostupný za 1,53 eura za liter. Naftu ste mohli natankovať za 1,43 eura za liter. Ceny pohonných hmôt tak ďalej rastú. To samozrejme nie je dobrá správa motoristov, pripísať sa dá na vrub predchádzajúcemu globálnemu vývoju svetových cien ropy.

Aj v najbližších dňoch ešte môžu ceny PHM o niečo stúpnuť, no výhľad na november je pozitívnejší vzhľadom na to, že ceny ropy  medzičasom poklesli. „Následné tempo ich rastu (cien tankovania, pozn. red.) bude pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo a ceny by zas po isté obdobie mohli skôr stagnovať,“ povedal analytik 365.bank Tomáš Boháček v stanovisku pre agentúru SITA. Benzín by sa mohol podľa odhadov držať okolo úrovne 1,50 eura za liter a nafta nemá byť drahšia ako 1,45 eura za liter.

 
 

Problémom je, že negatívny vývoj môže o 2 mesiace nastať na čerpacích staniciach v SR v súvislosti s vyšším daňovým zaťažením na palivá. Vyššia až 23 percentná DPH sa totiž bude týkať aj motorových palív. Dnes je DPH na úrovni 20 percent, trojpercentný rozdiel tak motoristi s istotou od januára 2025 pocítia pri platení za tankovanie.

Ako zareagujú Slováci? Odborníci sa zhodujú, že vysoká DPH podnieti k palivovej turistike, takže zisky z takto nantakovaných PHM budú končiť defnitívne v zahraničí a nepoužijú sa na zaplatenie domácej pracovnej sily či rozvoj sietí čerpacích staníc u nás.

Zdroj: ČAPPO, SITA / foto: cz.depositphotos.com