Najviac sa zvýšila ceny nafty, je však často lacnejšia ako u susedov

Pumpári prepisujú cenovky smerom nahor. Benzín sa minulý týždeň predával na Slovensku za 1,60 eura. Nafta stála 1,52 eura. Znamená to, že diesel v medzitýždňovom porovnaní citeľne zdražel o 4 centy. Cena benzínu sa zvýšila o dva centy.

Cena nafty atakuje najvyššie hodnoty od mája a benzín je najdrahší za posledné tri týždne. V porovnaní s našimi susedmi z EÚ benzín je lacnejší v Česku, Poľsku aj Maďarsku. Najviac sa oplatí tankovať v Poľsku, kde vychádza liter benzínu 95 na 1,52 eura. Naopak, nafta je lacnejšia iba v Česku – 1,47 eura za liter. Rovnakú cenu dieselu ako my má v priemere aj Poľsko – 1,52 eura za liter.

Dôvodom pre rast cenoviek na čerpacích staniciach je okrem iného zvýšená globálna cena ropy. Zhoršili sa geopolitické krízy na Ukrajine aj Blízkom východe a zosilnel dopyt po rope. V USA síce rastú zásoby ropy (čo samo o sebe indikuje nedostatočný dopyt), no globálny trend v mnohých regiónoch je opačný. Ďalší vývoj týchto faktorov spolu s vývojom motoristickej sezóny ovplyvní aj ďalší cenový vývoj na benzínkach.

Zdroj: openiazoch.zoznam.sk / foto: cz.depositphotos.com