Kia na ceste k elektrifikácii

Automobilka Kia si v súčasnosti veľa sľubuje od nového modelu EV3, ktorý má elektromobilitu priniesť bližšie k masovejším zákazníkom. Posúva taktiež technológie značky od drahších modelov práve smerom k tomuto segmentu. Zároveň má ísť o lákadlo, aby Kia dokázala zaujať aj zákazníkov iných značiek a presvedčila ich vyskúšať si práve jej autá.

SUV vozidlo Sportage je - minimálne čo sa týka európskeho trhu - najpredávanejším modelom automobilky. Spolu s modelom Ceed ide o dvojicu prvých modelov, ktoré sa začali vyrábať práve na Slovensku.

„Majú nejakú mieru elektrifikácie, ale vieme, že hlavnú úlohu pri nich zohráva spaľovací motor. Stále v nich vidíme kľúčovú úlohu. Dobre sa predávajú, takže nemáme plány a ani dôvody uvažovať nad ukončením výroby,“ okomentoval pre denník Sme David Hilbert, ktorý riadi marketing Kia Europe.

Kia však zároveň jedným dychom dodáva, že budúcnosť tvorí elektromobilita a dlhodobo hovorí o transformácii aj v prípade slovenskej fabriky. Za týmto účelom má u nás od vlády schválený aj investičný stimul 30 miliónov eur na investičný projekt výroby elektrických áut v celkovej hodnote nad 100 miliónov eur.

„Čistokrvný“ elektromobil sa bude vyrábať aj na Slovensku. „Môžem potvrdiť, že Žilina dostane výrobu modelu s elektrickou platformou. Pôjde o produkt určený primárne pre európsky trh, ktorý bude mať v továrni vlastnú linku. Viac o ňom prezradíme v priebehu najbližšieho roka,“ uviedol Hilbert.

Hospodárske noviny upozorňujú na nepotvrdené špekulácie zahraničných médií, podľa ktorých má byť slovenská fabrika v Tepličke nad Váhom jednou z dvoch, kde sa bude vyrábať nový model Kia EV3 spomenutý vyššie v článku.

Zdroj: Sme.sk, hnonline.sk