Cupra od svojho vzniku v roku 2018 dodala zákazníkom už 650 000 vozidiel. Po facelifte Leonu a modernizácii Formentoru prichádza automobilka s novým modelom športového SUV, ktoré nesie názov Terramar. Tento názov odkazuje na slávny španielsky pretekársky okruh. Novinka by mala uzatvoriť a skompletizovať produktové portfólio značky. Hlavnými konkurentmi budú BMW X1, VW Tiguan a Kia Sportage. Čo si pre nás Cupra teda tentokrát prichystala?

Motory aj bez elektrifikácie

Cupra Terramar bude disponovať piatimi rôznymi pohonnými jednotkami, pričom všetky budú spojené so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Výkonové spektrum sa začína na 110 kW (150 koní) pri mild-hybridnom štvorvalci a končí pri plug-in hybridnej pohonnej sústave s výkonom 200 kW (272 koní). Plug-in hybrid bude ponúkaný aj vo verzii s výkonom 150 kW a obe výkonnostné varianty dostanú batériu s kapacitou 19,7 kWh. Vážiť budú 1,9 tony a predpokladaný dojazd čisto na elektrickú energiu má byť vyše 100 km.

Ďalším motorom v ponuke, ktorý zaujme najmä petrolheadov bude turbodúchadlom preplňovaný neelektrifikovaný benzínový štvorválec s výkonom 195 kW (265 koní) dostupný vo verzii 4x4. Čisto benzínové verzie budú o 300 kilogramov ľahšie od ich plug-in hybridných súrodencov!

Jazdná dynamika

Terramar je postavený na rovnakej platforme ako Škoda Kodiaq, avšak s upravenou svetlou výškou, ktorá je znížená o 10 mm. Inžinieri vybavili model novými adaptívnymi tlmičmi. Jazdnú dynamiku by mal zvýrazniť športovo ladený podvozok a progresívne riadenie. Novinka dostane brzdy od spoločnosti Akebono. Modely označené štítkom VZ budú mať k dispozícii režim Cupra a tiež možnosť deaktivovať elektronickú kontrolu stability.

Cupra Terramar zadna cast

Dve obrazovky ako štandard

Po nastúpení do interiéru novinky v ňom nájdeme dizajn, ktorý kombinuje rozličné materiály a povrchové úpravy. Celá stredová konzola je primárne orientovaná na vodiča. Sedadlá by mali poskytovať pohodlne-športový posed. Milovníkov digitálnych technológií poteší 10,25-palcový displej pred vodičom a 12,9-palcová dotyková obrazovka infotainmentu v stredovej konzole. Tieto displeje budú vybavené novým operačným systémom a budú ponúkané už v štandardnej výbave.

Cupra Terramar interier

Limitovaná edícia a dostupnosť

S premiérou nového modelu Cupra Terramar prichádza limitovaná edícia s názvom America's Cup, z ktorej bude vyrobených len 1300 exemplárov. Novinka bola kompletne navrhnutá a vyvinutá v Barcelone. Výroba sa však presunie do susedného Maďarska, konkrétne do mesta Györ. Predaje by sa mali začať už v štvrtom kvartáli tohto roka.

Cupra plánuje od roku 2030 vyrábať výhradne elektrické vozidlá, čo naznačuje, že Terramar bude pravdepodobne jej posledným modelom pod ktorého kapotou nájdeme spaľovací motor.

Zdroj: Cupra, Autocar