Globálne ceny ropy klesli

Počas tohto týždňa nastal pokles cien ropy. Konkrétne za týždeň spadla ropa Brent približne o 3 %, zatiaľ čo ropa WTI oslabila o približne 5 %. Čínska centrálna banka v piatok znížila úrokové sadzby a do bankového systému vložila likviditu s cieľom dostať hospodársky rast späť k tohtoročnému cieľu (približne 5 %). Očakáva sa, že už čoskoro budú zo strany Číny oznámené ďalšie fiškálne opatrenia v snahe zvrátiť nepriaznivý vývoj ekonomiky. Je však otázne, ako v praxi zafungujú.

„Napriek agresívnym stimulom zo strany Číny obavy z nadmernej ponuky ropy zo strany kartelu OPEC, ktorý plánuje obnoviť produkciu, zatlačili ceny nadol,“ uviedli analytici spoločnosti Aegis Hedging. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (kartel OPEC) a jej spojenci, známi ako OPEC+, plánujú prísť so zvyšovaním produkcie o 180 000 barelov denne každý mesiac počnúc decembrom, uviedli dvaja zdroje.

 

Chystané zvýšenie produkcie ropy má byť dôsledkom rozhodnutia Saudskej Arábie získať väčší podiel na trhu a opustiť tým pádom pôvodný cieľ. Tým malo byť (podľa nepotvrdených informácií) zatlačiť na cenu ropy, aby prekonala úroveň 100 dolárov za barel.

Zdražovanie palív: Dianie na trhu a vyššia DPH

Práve aktuálne globálne dianie vytvára priestor na ďalšie možné zlacňovanie cien tankovania na čerpačkách aj na Slovensku. Potvrdzuje to expert. "Krátkodobý výhľad je opäť klesajúci. Kombinácia nárastu produkcie ropy spolu s výhľadom slabšieho dopytu, bude na trhoch pravdepodobne prítomná aj naďalej. Aj keď neočakávame dlhé obdobie zotrvania nízkych cien na domácich čerpacích staniciach, situácia aktuálne stále nahráva nižším cenám a vodiči by opäť mohli tankovať lacnejšie," povedal analytik 365.bank Tomáš Boháček.

Pôvodne pritom hovorili slová expertov o tom, že ceny PHM budú pravdepodobne stagnovať. Potvrdzuje sa tak staré známe, že aj tie najkvalitnejšie odhady analytikov sú naozaj stále len predpovede a realita môže byť napokon iná. Ceny tankovania sú totiž komplexná téma, pri ktorej vstupuje do hry viacero faktorov. Na druhej strane, Slováci môžu počítať so zdražením pohonných hmôt najneskôr od budúceho roka, kedy sa má zvýšiť DPH na 23 %.

Zdroj: Reuters, SITA, foto: cz.depositphotos.com