Keď sa nad tým zamyslíte, z ich strany to vôbec nie je zlý nápad. Niekdajšie Milano, ktoré automobilka na tlak talianskej vlády len pár hodín po premiére premenovala na Junior samozrejme je crossover s vyššou stavbou. Ale absolútnych číslach to nie je ani typické SUV.

Navyše nová najsilnejšia verzia Veloce má v porovnaní so štandardnými modelmi podvozok znížený o 25 mm. Práve to ju výškou priblížilo k Giuliette, o ktorej by sme inak ako o hatchbacku ani neuvažovali.

Masívne brzdy, znížený podvozok

Tým však úpravy na Alfe Junior Veloce neskončili. Konštruktéri pri jeho vývoji použili rýchlejší prevod riadenia v pomere 14,6:1, nechýba spomínaný samosvor, tuhšie tlmiče doplnené hydraulickými dorazmi, „tlstejšie“ priečne skrutné stabilizátory a tiež väčšie brzdy. Auto má na prednej náprave masívne 380-milimetrové kotúče kombinované s jednodielnymi štvorpiestikovými strmeňmi.

V kombinácii so širokými pneumatikami obutými v 20-palcových hliníkových diskoch Alfa sľubuje brzdnú dráhu z rýchlosti 100 km/h na nulu len 33 metrov. Vyvinie pritom preťaženie na úrovni 1,12 G.

Veloce dostalo nakoniec silnejší elektromotor naladený na 280 koní a 345 Nm, čím auto o 40 koní prekonáva sesterský Abarth 600e a navyše sa vyrovnáva Giulii a Stelviu Veloce s preplňovanými dvojlitrovými štvorvalcami. Dynamika novinky pritom vážne neurazí. Junior zvládne šprint z miesta na stovku za 5,9 sekundy a elektronika ho pustí na hranicu 200 kilometrov za hodinu.

Ak nad týmto modelom krčíte nosom, pretože ste presvedčení, že musí ísť o extrémnu váhu, nie je to také strašné. V podlahe je namontovaná 54-kilowatthodinová batéria s využiteľnou kapacitou 50,8 kWh, ktorá by podľa Talianov, respektíve WLTP mala na jedno nabitie zvládnuť 410 kilometrov. Pohotovostná hmotnosť je pritom 1590 kg.

Maximálny nabíjací výkon jednosmerným prúdom nie je závratný, Junior zvládne len 100 kW. Alfa Romeo ale hovorí, že (v ideálnych podmienkach) nabijete lítiovo-iónový akumulátor z 10 na 80 percent za menej ako 30 minút.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov

zdroj: Alfa Romeo