Nová diaľnica s dvojicou dlhých tunelov

Stavba diaľnice na Turci, ktorá zahŕňa aj tunely, sa nezaobišla bez námietok zo strany aktivistov. Aj napriek ich kritike však ministerstvo dopravy podalo žiadosť o vydanie územného rozhodnutia pre úsek diaľnice D1 medzi Turanmi a Hubovou, ktorý obsahuje tunely Korbeľka (5,9 km) a Havran (2,8 km).

Hovorkyňa ministerstva Petra Poláčiková potvrdila, že ministerstvo dokončilo proces environmentálneho posúdenia vplyvov, známy ako EIA ktoré sa zameriavalo najmä na vodné prostredie.

Aktivistické námietky voči výnimke z vodného environmentálneho posúdenia neboli počas odvolacieho konania akceptované. Ministerstvo životného prostredia sa vyjadrilo k tejto veci s tým, že ju považuje za vyhodnotenú a uzavretú.

Minister dopravy Jozef Ráž ohlásil plán vyhlásiť verejné obstarávanie na zhotoviteľa ešte v lete. Celkové náklady na výstavbu približne úseku diaľnice D1 medzi Turanmi a Hubovou sú odhadované na 1,9 miliardy eur. Táto suma zahŕňa nielen samotné náklady na výstavbu, ale aj kompenzačné opatrenia, cenu pozemkov a prípravu staveniska. Ministerstvo už podalo žiadosť o vydanie územného rozhodnutia pre tento úsek.

Zdroj: Sme.sk / foto: NDS