Diaľničná známka v Česku zdražela skokovo. Čo bude u nás?

Faktom je, že ročná diaľničná známka patrí u nás k najlacnejším v regióne - viac zaplatíte za osobné auto v Česku, Maďarsku aj Poľsku. Príkladom je cena diaľničnej známky v ČR: 2 300 českých korún, čo je v prepočte necelých 92 eur. To je o 32 eur viac ako na Slovensku. Ako dlho však slovenskí motoristi budú mať ešte takéto privilégium relatívne lacných diaľnic?

Minister dopravy Jozef Ráž avizoval, že zdražovanie diaľničnej známky pre budúci rok sa dá očakávať. Odôvodnil to, neprekvapivo, potrebou konsolidovať rozpočet krajiny. Verejné financie sú najmä vplyvom štedrej energetickej pomoci a navyšovania sociálneho zabezpečenia pre ľudí v biednom stave. Isté je aj to, že prevádzka diaľnic je z roka na rok drahšia.

Slovensko síce minulý rok zdraželo diaľničné známky (napríklad 365-dnová stála predtým o 10 eur menej), no roky predtým boli ich cenovky držané na umelo nízkej úrovni, aj keď náklady v súvislosti s diaľnicami taktiež stúpali. Nateraz nie je isté, o koľko by mohli diaľničné poplatky stupnúť.

Hoci niekoľkoeurové navýšenie môže mať svoje rácio, pre dobro motoristov nám ostáva len dúfať, že sa vláda nerozhodne ísť cestou ako v Česku. U susedov minulý rok oznámili, že idú dohnať infláciu expresným tempom. Ročnú známku zdraželi v ČR rovno o 800 českých korún, resp. 32 eur. To by bola šoková terapia, a to v situácii, keď vláda sprístupnila diaľničné obchvaty miest bezplatne, bez potreby si kupovať diaľničnú známku. Hrozilo by tak, že by opatrenia mohli ísť proti sebe - jedno ľudí motivuje nezaťažovať okresné cesty, no druhé ich na ne vyháňa, ak by si nechceli elektronickú diaľničnú známku.