Opráva chybne kúpenej známky: Áno, dá sa to

V rámci nových Všeobecných podmienok úhrady diaľničnej známky Správcu výberu úhrady diaľničnej známky sa niektoré procesy, ako sú vrátenie úhrady alebo oprava chybne zadaného evidenčného čísla, stali jednoduchšími. Navyše, všetko je možné vybaviť aj elektronicky, a to cez portál eznamka.sk.

Od augusta si motoristi môžu okrem diaľničných známok s 365-dňovou, 30-dňovou a 10-dňovou platnosťou zakúpiť aj 1-dňovú diaľničnú známku, ktorá platí do polnoci v jediný deň platnosti, ktorý si zákazník určí.

Tak ako aj pri ostatných typoch platí, že pokiaľ si diaľničnú známku zákazník zakúpi akýmkoľvek spôsobom a rozmyslí si to, je možné ju ešte v deň nákupu alebo do začiatku platnosti prostredníctvom portálu zrušiť.

Diaľničná známka môže platiť, aj keď sa mení vozidlo

V prípade, keď motorista zadá pri kúpe zlé evidenčné číslo vozidla, nové podmienky to vedia efektívne vyriešiť. Doteraz platilo, že je možné požiadať o opravu EČV iba do konca kalendárneho dňa, kedy bola známka zakúpená alebo do začiatku jej platnosti.  Po novom je možné požiadať o opravu EČV až do konca platnosti diaľničnej známky.

S potvrdením o neexistencii evidenčného čísla vozidla, ktoré napr. na Slovensku vydáva Dopravný inšpektorát, potvrdením o úhrade diaľničnej známky a osvedčením o evidencii vozidla, je možné požiadať o opravu evidenčného čísla, na ktoré bola diaľničná známka zakúpená. Pokiaľ je žiadosti vyhovené a zákazník medzitým zakúpil ďalšiu diaľničnú známku a došlo aspoň k čiastočnému prekrytiu doby platnosti diaľničnej známky, môže zákazník požiadať o vrátenie úhrady za duplicitu.

Žiadosť o opravu a vrátenie úhrady je možné podať prostredníctvom internetového portálu eznamka.sk a naďalej aj prostredníctvom vybraných obchodných miest alebo poštou. Národná diaľničná spoločnosť však zdôrazňuje, že opravu 1-dňovej diaľničnej známky je možné vykonať len v prípade, ak diaľničná známka ešte nenadobudla  platnosť, alebo do 15 minút od vykonania jej úhrady prostredníctvom obsluhy Obchodného miesta, na ktorom bola diaľničná známka uhradená.

Pokiaľ si motorista zakúpi nové vozidlo, ale ponechá si svoje EČV, na ktoré mal zakúpenú diaľničnú známku, naďalej mu známka platí. Diaľničná známka sa spája s evidenčným číslom vozidla, na ktoré je zakúpená. Iné to je v prípade, keď motorista mení aj vozidlo aj tabuľku s evidenčným číslom - vtedy si už musí motorista zakúpiť novú diaľničnú známku.

Zdroj: NDS