Zimná údržba diaľnic v SR: Cestári sú nachystaní

Na Slovensku sa zimná údržba diaľnic a rýchlostných ciest začína spravidla 1.11. a končí sa v marci nasledujúceho roka. NDS ubezpečuje, že diaľničiari sú v pohotovosti a sledujú aktuálne klimatické podmienky, aby mohli včas zasiahnuť na kritických úsekoch a zabezpečiť zjazdnosť a plynulosť premávky.

"Na zabezpečenie zjazdnosti, pluhovania a posypu diaľnic a rýchlostných ciest máme k dispozícii 183 sypačov, z toho 20 je úplne nových, 9 nákladných vozidiel, 13 nákladných vozidiel s pluhom, 12 traktorov s radlicou, 1 traktor so sypačom, 18 snehových fréz, 20 univerzálnych nosičov náradia, 41 nakladačov, traktobager a multikar sypač a pluh, čo celkovo tvorí 299 strojov," vyratúva NDS.

Pripravených majú diaľničiari viac ako 37 000 ton posypového materiálu. Na zabezpečenie zimnej pohotovosti v prípade snehu na cestách vyčlenili viac ako 700 zamestnancov. Zároveň, pred každou zimou preverujeme stav odvodňovačov, ako aj ochranu mostných objektov pred pohybom ľadu, odstraňujeme poruchy na vozovke, preskúšavame všetky mechanizačné a dopravné prostriedky zaradené do výkonu zimnej služby, zabezpečujeme školenia dispečerov a zamestnancov zaradených do zimnej služby.

Národná diaľničná spoločnosť zabezpečuje zimnú údržbu na diaľniciach, rýchlostných cestách a cestách I. triedy. V najväčšom rozsahu ide o diaľnice (zhruba 514 kilometrov), nasledujú rýchlostné cesty (223 kilometrov) a následne niektoré cesty I. triedy (144 kilometrov). NDS sa popritom stará aj o privádzače, odpočívadlá, parkoviská a vybrané križovatky.

Zdroj: NDS, foto: cz.depositphotos.com