Slovnaft a jeho zisky za rok 2023

„Zisky, ktoré sme zarobili zostanú na Slovensku. Investujeme ich do úprav technológií a zníženia uhlíkovej stopy,“ oznámila spoločnosť Slovnaft. Zjavne ide aj o reakciu na medializované informácie o tom, že Slovnaft nezaplatí mimoriadnu daň za rok 2023, keďže podľa slov samotnej firmy nesplnil podmienky.

Minulý rok sme bola slovenská rafinéria v podnikaní úspešná. Slovnaft za rok 2023 zarobil viac ako 500 miliónov eur. Najnovšia spresnil, že pokračuje v trende z predchádzajúcich rokov, keď zarobené peniaze ostávajú predovšetkým v spoločnosti pre jej ďalší rozvoj. Inak povedané, tieto peniaze sa nevyplatia materskej spoločnosti MOL.

Samotná rafinéria len v tomto roku pohltí 350 miliónov. „Peniaze smerujú do technológií, aby sme mohli efektívne spracovávať rôzne typy rôp. Pre bezpečnú a spoľahlivú prevádzku rafinérie musíme investovať aj do pravidelnej údržby na zvýšenie spoľahlivosti a predĺženia životnosti výrobných jednotiek. Bez toho nebudeme vedieť plynule zásobovať našich zákazníkov na Slovensku, ako i v celom regióne,“ vysvetľuje Slovnaft.

Exportná rafinéria, ktorá je dôležitá nielen pre Slovensko

Slovnaft a Slovensko majú špecifikum. V Bratislave máme exportnú rafinériu, ktorá vyváža väčšinu svojich produktov do okolitých krajín. Česko, Poľsko a ani Rakúsko totiž nie sú sebestačné vo výrobe palív. Preto je Slovnaft kľúčový pre energetickú bezpečnosť nielen Slovenska, ale celého regiónu.

V najbližších dvoch rokoch vraj firma preinvestuje ďalších predpokladaných 340 miliónov. Časť týchto peňazí pôjde opäť do projektov súvisiacich s prijatými sankciami (resp. embargom na ruskú ropu) a diverzifikáciou dodávok ropy. Druhá časť bude smerovať do tzv. dekarbonizačných, teda zelených projektov. Ich cieľom má byť znížiť produkciu emisií CO2.

Čo sa týka celkovej bilancie, za posledné štvrťstoročie Slovnaft na Slovensku preinvestoval takmer 3 miliardy eur.

Zdroj: Slovnaft / foto: cz.depositphotos.com