Mnohí vodiči majú problém s tým, ako interpretovať dopravnú značku s vločkou, najmä pokiaľ ide o jej platnosť v letných mesiacoch. V našich končinách nie je bežné v lete nájsť zasnežené či zamrznuté vozovky a táto značka je pomerne zriedkavá. Závisí interpretácia značky od nás a od toho, či pozorujeme na ceste zľadovatené plochy?

Značka platí permanentne! 

Význam tohto symbolu je nasledovný: "Značka upozorňuje na ujazdený alebo zľadovatený sneh alebo na poľadovicu", pričom jej cieľom je zabezpečiť bezpečnosť cestnej premávky. Tí, ktorí by očakávali, že platí iba v zimných mesiacoch sa však veľmi mýlia.

Táto dopravná značka je platná celoročne, bez ohľadu na teplotné podmienky. Väčšinou sa používa v kombinácii so značkou obmedzenia rýchlosti. Toto obmedzenie platí aj na suchej vozovke, preto je nevyhnutné spomaliť! Ak by vás na tomto úseku namerali, výhovorka vysokých teplôt vám nepomôže a môžete dostať pokutu, ktorá sa odvíja od rýchlosti, ktorou ste prekročili stanovený limit.

Príklad: Je horuci letný deň. Vodić jazdí po okresnej ceste 90 km/h a zrazu spozoruje pred sebou značku s vločkou pri ktorej sa nachádza aj značka obmedzujúca maximálnu rýchlosť na 50 km/h. V tom okamihu musí vodič znížiť rýchlosť na 50 km/h, bez ohľadu na to, či je vonku -10 alebo +30 stupňov Celzia.

Zdroj: depositphotos