Aktivisti blokovali dopravu, veľa peňazí ich stáli právne spory

Klimatickí aktivisti združení pod názvom Posledná generácia si počas svojho pôsobenia narobili veľa nepriateľov, ale našli si aj priaznivcov, ktorí ich kroky schvaľovali. Práve od niektorých z nich dostávali peniaze v podobe príspevkov, ktoré teraz nevrátia, no použijú ich na pokrytie nákladov na advokátov, pokuty a riešenie právnych problémov, do ktorých sa svojimi aktivitami dostali.

Ekoaktivisti odkazujú, že vzniknú nové iniciatívy zamerané na boj proti klimatickej zmene. Práve pre ne chcú vraj urobiť priestor. Silnú kritiku adresujú rakúskej vláde, ktorá vraj ukázala „v posledných dvoch rokoch absolútnu nekompetentnosť“, pokiaľ ide o ochranu klímy.

 

Aktivisti označujú naďalej fosilné palivá za príčinu úmrtia miliárd ľudí a hovoria, že spoločnosť zlyhala, keď ich nezakázala. Skupina ekoaktivistov okrem iného žiadala obmedzenie najvyššej rýchlosti na diaľnici na 100 km/h a zákaz novej ťažby ropy a zemného plynu. Za problém považuje aj plyvanie potravinami.

Protestné akcie Poslednej generácie boli rôznorodé, no skutočný úspech sa nedostavil. Blokády ciest, vrátane diaľnic a vyťažených mestských obchvatov, boli zaujímavé pre médiá, no často obmedzovali bežných ľudí. Niekedy sa prilepili na cestu, inokedy sa spoliehali na väčší dav ľudí, ktorí zastavili premávku na dlhší čas. Vybehli na ulicu, držali plagáty a sedeli pred autami, ktorým nechceli dovoliť prejazd. S tým je nateraz koniec.

Zdroj: ORF, foto: cz.depositphotos.com