Agresívne blokády dopravy v Prahe „za tridsiatku“ nedávno ustali. Tunajšia odnož Poslednej generácie totiž oznámila, že má prázdniny, a tak im budeme držať palce, aby sa k ochrane prírody nechovali rovnako pokrytecky, ako ich nemeckí kolegovia.

Táto téma v každom prípade stále žije a okrem médií sa jej venujú tiež agentúry, ktoré sa pustili do prieskumu verejnej mienky. A pre Poslednú generáciu výsledky nie sú príliš lichotivé.



Český rozhlas Radiožurnál (zameraný na spravodajstvo a publicistiku) si nechal agentúrou Median urobiť bleskový prieskum, ktorý hovorí, že až 71 percent občanov nesúhlasí s plošným znižovaním rýchlosti v mestách. Inak povedané, s „tridsiatkou všade“ jednoducho nesúhlasia.

Naopak 24 percent s plošným obmedzením súhlasí a 5 percent respondentov odpovedalo, že nevie.

Súčasných 50 kilometrov za hodinu, čo je v obciach najvyššia povolená rýchlosť, väčšine Čechov vyhovuje. Proti zníženiu rýchlosti vo veľkých mestách na 30 kilometrov za hodinu je viac ako 70 percent,“ konštatuje Median.

Agentúra tiež chcela vedieť, aký rýchlostný limit je pri jazde v obci najvhodnejší. Viac ako polovica respondentov (presnejšie povedané 52 percent) si vybrala 50 km/h, sedem percent by súhlasilo so zvýšením na 60 km/h a dvadsať percent súhlasí s viacerými limitmi závislými na konkrétnej lokalite. Len 12 percent súhlasí s plošným znížením na 40 km/h a dokonca len 7 percent na 30 km/h.

30 nie, poplatok za vjazd do centra zrejme áno

So spoplatnením vjazdu do centra Prahy pre nerezidentov nesúhlasí 54 percent ľudí, za spoplatnenie je 38 percent. Median však tvrdí, že až 52 percent samotných obyvateľov hlavného mesta by proti poplatkom do niektorých častí centra nič nenamietalo. Agentúra dodáva, že za spoplatnený vjazd sú hlavne starší, viac ako 60-roční obyvatelia a obyvatelia Prahy so základným vzdelaním.

AKÝ RÝCHLOSTNÝ LIMIT JE V MESTE PODĽA VÁS IDEÁLNY?
  • 30 km/h ( 2% )

     

  • 40 km/h ( 3% )

     

  • 50 km/h ( 49% )

     

  • 60 km/h ( 22% )

     

  • Záleží na konkrétnej lokalite ( 24% )

     

  • Nedokážem posúdiť ( 0% )

     

Odpovedalo 93 ľudí  

zdroj: iRozhlas, Posledná generácia Twitter