Výhody pre elektromobily stále lákajú

V júli 2024 tvorili takmer 92 percent novoregistrovaných vozidiel v Nórsku elektrické vozidlá na batérie. To je približne o desať percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

Okrem toho bolo takmer päť percent hybridov a plug-in hybridov. Celkový podiel rôznych elektrických pohonov bol minulý mesiac 97 percent.

Čo to znamená v konkrétnych číslach? V Nórsku bolo v júli 2024 zaregistrovaných len 45 nových áut so spaľovacími motrmi. V krajine je kúpa spaľovacieho motora skôr nevýhodná, najmä kvôli finančným a infraštruktúrnym výhodám pre eletroautá, aj keď tie už medzičasom oproti minulosti sčasti okresali.

Koniec spaľovacích motorov? V Nórsku sa už takmer nepredávajú

Je prekvapujúce, že 45 vodičov sa predsa len rozhodlo pre kúpu klasického auta na benzín či naftu. Zároveň až desať spomedzi týchto vozidiel reprezentuje jeden model – Suzuki Swift.

Prečo je tomu tak? Dôvodom môže byť, že niektorí motoristi voči autu tejto veľkosti nevidia elektrickú alternatívu. Medzi zákazníkmi Suzuki môže tiež pretrvávať silná lojalita k značke. Výrobca zatiaľ neponúka vo svojom sortimente žiadne elektromobily, no na budúci rok sa to má zmeniť.

V prípade ďalších predaných áut sa dá pohľadom na značky ako Aston Martin či Maserati usúdiť, že väčšina kupujúcich klasické autá v Nórsku sú verní fanúšikovia spaľovacích motorov. Veľký význam prikladajú výkonu vozidla, hlučnosti motora a konkrétnej značke.

Zdroj: efahrer.chip.de / foto: cz.depositphotos.com