Tesla už roky pripravuje autonómne mobilné služby. Ich predstavenie spolu s elektromobilom určeným špeciálne pre tento účel má prebehnúť 8. augusta. Medzitým chorvátska automobilka špecializujúca sa na výrobu elektromobilov, v čele s Matem Rimacom, odhalila svoje vlastné robotaxi s názvom Verne. Meno služby, ako iste tušíte, nesie názov po známom francúzskom spisovateľovi Julesovi Vernovi. Celý ekosystém tejto novinky pozostáva zo samotného vozidla, špecializovaného depa a mobilnej aplikácie

zadna cast robotaxi

Na čom sa budú užívatelia voziť?

Predošlé oznámenia o vývoji robotických taxíkov boli väčšinou sprevádzané predstavením konceptov pripomínajúcich minibusy. Rimac sa však sústredil na vývoj a dizajn futuristického 3-dverového kompaktu pre jedného až dvoch cestujúcich. Platformu si značka vyvíja špeciálne pre túto autonómnu službu. 

Verne bude poháňať elektromotor s výkonom 150 kW (204 koní), takže to dynamicky nebude žiadna Nevera. Energiu bude čerpať z 60-kWh lítiovo-iónovej batérie, ktorá vozidlu poskytne odhadovany dojazd 240 kilometrov. Automobilka zároveň oznámila, že cieli hlavne na čo najlacnejšiu výrobu i prevádzku.

Senzoriku autonómneho taxíka bude dodávať firma MobilEye. Pozostáva z troch lidarov na detekciu vzdialenejších objektov, šiestich ďalších lidarov snímajúcich prekážky na kratšie vzdialenosti a až 13 kamier. Firma uvádza, že systém je navrhnutý tak, aby správne vyhodnocoval situácie okolo vozidla bez ohľadu na dennú dobu alebo počasie. Dôkazom dôvery je aj plán Rimacu nenainštalovať zálohu ovládania v podobe volantu a pedálov v prvotnej fáze nasadenia.

interier_robotaxi

Špecializované depo

Špecializované depo s názvom materská loď (mothership) tvorí druhú zložku celého ekosystému služby Verne. Robotaxíky navštívia toto depo aspoň raz denne kvôli nabíjaniu a čisteniu. Okrem toho Rimac plánuje v rámci údržby bleskovú výmenu čalúnenia, ale tiež niektorých častí, ktorých sa budú pasažieri častejšie dotýkať, špeciálne napríklad držadlá.

Aplikácia Verne

Tretím komponentom ekosystému je aplikácia Verne, ktorou si robotaxi privoláte a nielen to. Pomocou nej si dokážete prispôsobiť komfort na palube vozidla, ako napríklad teplotu, farbu ambientného podsvietenia a dokonca si budete môcť vybrať aj z rôznych druhov parfému, ktoré prevoňajú interiér. 

aplikacia_Verne

Kedy túto službu uvidíme na cestách?

Spustenie služby Verne je naplánované na rok 2026 v Záhrebe. Automobilka uvádza, že služba neostane lokálna, ale čoskoro má byť rozšírená aj do ďalších štátov Európy, napríklad Nemecka a Veľkej Británie, a tiež do krajín na Blízkom východe. Výroba elektromobilu bude prebiehať tiež v novej továrni v Záhrebe. 

zdroj: electrive.com, Rimac Automobili