Fajčenie počas jazdy nemáme na Slovensku zakázané, no ani ho žiadny právny predpis vyslovene neschvaľuje. Čo to pre vás ako motoristu v osobnom aute znamená? Ak by došlo k vyšetrovaniu nehody a vy ste spôsobili škodovú udalosť, potrestať vás môžu potenciálne aj za fajčenie za volantom, napríklad keď ho policajti zdokumentujú ako príčinu dopravnej nehody.

Krajiny Európy majú rozdielne predpisy čo sa týka fajčenia za volantom. Často opakovaným argumentom proti fajčeniu v autách je negatívny vplyv nielen na samotné zdravie vodiča, ale aj na spolucestujúcich.

Práve preto susedné Rakúsko už skôr zaviedlo zákaz fajčenia v autách, keď sa na palube vozidla nachádza aspoň jedna osoba pod 18 rokov. Štandardná pokuta za porušenie pravidiel je 50 eur. V správnom konaní je pokuta do 100 eur, za opakovaný priestupok hrozí sankcia 1000 eur.

Zákaz fajčenia v aute platí v mnohých krajinách

Napríklad v Belgicku platí zákaz fajčenia vo vozidlách, ak sa v nich nachádzajú osoby mladšie ako 18 rokov. Za porušenie hrozí pokuta od 130 eur. Výnimka platí pre kabriolety. V Anglicku a Walese je fajčenie vo vozidlách zakázané, ak sú v aute cestujúci mladší ako 18 rokov. Porušenie sa trestá pokutou 50 libier (cca 59 eur). Výnimka platí pre kabriolety.

Vo Fínsku nie je dovolené fajčiť v aute, ak sú vo vozidle deti mladšie ako 15 rokov. Vo Francúzsku je tiež zakázané fajčiť v autách v prítomnosti detí mladších ako 18 rokov. Porušenie zákazu spadá do kategórie pokút, ktoré sa trestajú väčšinou sankciou 135 eur. V Írsku nie je dovolené fajčiť v aute, ak je vo vozidle osoba mladšia ako 18 rokov. Porušenie sa trestá pokutou 100 eur a viac.

V Taliansku, ktoré navštevuje veľa Slovákov, nie je dovolené fajčiť v aute, ak sú vo vozidle tehotné ženy alebo maloletí. Pokuta sa pohybuje od 50 do 500 eur, ak sú vo vozidle tehotné ženy alebo deti do 12 rokov. Ak sú spolucestujúcimi deti vo veku od 12 do 17 rokov, pokuta je na úrovni od 25 do 250 eur. Aj v súkromných autách v Luxembursku platí zákaz fajčenia, ak sú vo vozidle deti mladšie ako 12 rokov. Porušenie sa trestá pokutou od 25 do 250 eur. 

Rovnako v Slovinsku, kde často stretnete auto so slovenskou ŠPZ, je fajčenie v autách zakázané v prítomnosti osôb mladších ako 18 rokov. Hrozí tam pokuta 250 eur. V Škótsku nie je povolené fajčiť v autách, ak sú na palube osoby mladšie ako 18 rokov. Zákaz fajčenia platí pre vodiča aj všetkých cestujúcich bez ohľadu na to, či sú otvorené okná alebo strešné okno. Každý, kto nariadenie poruší, musí počítať s pokutou 100 libier (cca 117 eur). E-cigarety nie sú zakázané. Na Cypre je fajčenie zakázané, ak sú vo vozidle cestujú mladiství do 16 rokov. Za porušenie hrozí pokuta do výšky 85 eur.

Zdroj: ADAC