Pamätáte sa na KITTa? Auto, ktoré ste mohli privolať na diaľku len pomocou hodiniek? Elon Musk v týchto dňoch vytvoril viacero takýchto moderných KITTov uvedením novej funkcie. Už v roku 2018 sa majiteľ automobilky nechal počuť, že vozidlá dostanú takúto funkciu. V tom čase už majitelia automobilov značky disponovali možnosťou vzdialene posúvať vozidlo dopredu a dozadu s využitím mobilnej aplikácie alebo kľúča. Muselo však prejsť až šesť rokov a konečne ju tu máme. 

Fikcia sa stala realitou

Tesla konečne spustila novú funkciu s názvom „Actually Smart Summon (ASS)“, ktorá vám umožní privolať vozidlo priamo na vašu aktuálnu polohu. No to nie je všetko – táto technológia umožňuje poslať auto aj na miesto, kde sa práve nenachádzate, prostredníctvom mobilnej aplikácie. Počas celého procesu však musíte neustále držať tlačidlo v aplikácii. Ak ho pustíte, vozidlo sa okamžite zastaví. Po celý čas máte k dispozícii obraz z kamier, takže môžete sledovať okolie auta a predísť prípadnému nebezpečenstvu. Povráva sa, že povinnosť držať tlačidlo by mohla byť čoskoro odstránená.

Modelovou situáciou využitia tejto novinky môže byť napríklad to, keď ťaháte plný nákupný vozík a auto máte zaparkované príliš ďaleko. Stačí vytiahnuť mobilný telefón a auto si jednoducho privolať. Môžete sa samozrejme zabaviť a zahrať sa na Davida Hasselhoffa, a vyskúšať si, ako sa herec cítil v 80 rokoch s takouto funkciou. Na to však budete potrebovať mobilnú aplikáciu aspoň vo verzii 4.36.6.

Spolu s ASS prichádza aj jej odľahčená verzia s názvom Dumb Summon. Tá vám umožní vystúpiť z auta pri stiesnenom parkovaní a upraviť finálnu polohu vozidla jednoduchými manévrami dopredu alebo dozadu, taktiež tlačidlom v aplikácii. Tesla upozorňuje, aby ste tieto funkcie používali len na parkoviskách alebo príjazdových cestách a vždy pozorne sledovali okolie, či už pomocou kamier, alebo vlastným zrakom, ak je prichádzajúce vozidlo v dostatočnej blízkosti.

Nie každý môže funkciu využívať

Novinku nedostane každý. Potešia sa jej len majitelia vozidiel Tesla, krotí disponujú Hardwarom 3 (vozidlá vyrobené od marca 2019) alebo Hardwarom 4 (vozidlá vyrobené začiatkom roku 2023). Softvérový update, ktorý tieto funkcie obsahuje má číslo 2024.27.20.

Zdroj: Tesla, Teslarati