Ak nás v posledných mesiacoch čítate pravidelne, určite vám neprezradíme novinku, ak povieme, že záujem o elektromobily momentálne oslabuje. V Číne to vyústilo do cenovej vojny a podobné súboje medzi automobilkami prebiehajú napríklad aj v západnej časti Európy či Spojených štátoch, teda skrátka tam, kde sa batériové autá predávajú vo väčších počtoch.

Neprekvapuje preto, že sa výrobcovia, presnejšie povedané díleri o zvyšných zákazníkov bijú zubami nechtami. A to je tiež dôvod, prečo Ford chcel nalákať klientelu priamym porovnaním s elektromobilmi Tesly.

V americkom štáte Virgínia dostal jeden zo zákazníkov od predajcu Fordu do ruky list papiera vo formáte A4, ktorý mal ukázať, o koľko je Mach-E lepší v porovnaní s Teslou Model Y. Uvedené údaje ho zaujali tak veľmi, že sa o ne neváhal podeliť s prípadnými ďalšími záujemcami o tento typ pohonu na stránke Reddit.

Užívateľ, ktorý na uvedenom webe vystupuje pod prezývkou Hungry-Tax-5873, pomerne výstižne k obrázku dodáva, že „Ford mi predal Teslu“.

Výhodu nakoniec nemá ani v cene

K rovnakému záveru došli aj ostatní, ktorí z tabuľky vypichli to najdôležitejšie. Jeden z čitateľov to zhrnul slovami: „Nevidím tam jedinú vec, ktorou by Ford porazil Teslu. Je pomalší v zrýchlení z 0 na 60 (míľ za hodinu, pozn. red.), má nižšiu maximálku, menší dojazd aj s väčšou batériou, menší batožinový priestor, pomalšie nabíjanie a približne rovnaké ceny.“

Je fakt, že Model Y je vo všetkých prípadoch o niečo drahší. Lenže to platí len do chvíle, kým narazíte na poznámku ďalšieho človeka, ktorý správne pripomína, že Tesla Model Y má nárok na federálny kredit vo výške 7500 dolárov.

Mach-E vyrábaný v Mexiku naopak tento nárok nemá, pretože jeho batéria nemá dostatočný podiel komponentov produkovaných v Spojených štátoch či štátoch združených v NAFTA (USA, Kanada, Mexiko), čo potvrdzuje tiež nedávna správa americkej neziskovej spotrebiteľskej organizácie Consumer Reports.

Inak povedané: porovnávacia tabuľka Modelu Y a modelu Mach-E po všetkých stránkach ukazuje, prečo si kúpiť radšej Teslu ako elektrický Ford.