Kto je za týmto nápadom a technológiou?

Materská firma značky Falken Tyres, u nás málo známa Sumitomo Rubber Industries vyvinula technológiu, ktorá dokáže včas varovať majiteľov vozidiel pred uvoľnenými skrutkami kolies a zabrániť tak nehodám. Pridaná funkcia systému Sensing Core by mala pomôcť dosiahnuť zníženie nehodovosti spôsobenej uvoľnením kolies. V roku 2024 sa očakáva, že táto funkcia bude prvýkrát integrovaná do vozidiel ako súčasť štandardnej výbavy. Firma nezverejnila informácie o tom, ktorí výrobcovia vozidiel využijú jej nápad, ale avizuje, že prebiehajú rozhovory o možnostiach spolupráce s výrobcami vozidiel nielen na japonskom trhu.

Nová funkcia Sensing Core

Sensing Core je technológia, ktorá pre svoje fungovanie nevyžaduje pridanie ďalších senzorov do automobilov. To znamená, že jej integrácia by nemala zvýšiť výrazne cenu vozidiel. Súčasné funkcie tejto technológie zahŕňajú monitorovanie tlaku v pneumatikách, sledovanie ich opotrebenia, kontrolu nerovnomerného zaťaženia a detekciu nebezpečných podmienok na ceste.

Balíček funkcií, ktorý už Sensing Core obsahuje, bude obohatená o novú funkciu detekcie uvoľnených kolies, ktorá sa tento rok prvýkrát dostane do sériových vozidiel. Táto technológia je nezávislá na výrobcovi kolies, modeloch alebo ich veľkostiach. Je založená na získavaní a analýze signálov rýchlosti kolies a ďalších dát z automobilu, ktoré sa prenášajú cez zbernicu CAN (Controller Area Network). Zbernica CAN umožňuje komunikáciu medzi rôznymi časťami vozidla, ako sú senzory, riadiace jednotky, aktuátory a ďalšie komponenty, bez potreby veľkého množstva káblov. Podľa výsledkov analýzy je nová funkcia schopná identifikovať uvoľnenie matice kolies už o 1 milimeter.

Sensing core

Budúcnosť?

V súčasnosti je technológia primárne zameraná na zvýšenie bezpečnosti bez napojenia na internet. V budúcnosti by však mohla byť integrovaná do cloudu a slúžiť napríklad na sledovanie stavu flotily automobilov, najmä vo firmách, ktoré ponúkajú zdieľané vozidlá, s cieľom dosiahnuť vyššiu úroveň bezpečnosti. Sensing Core by mohla informovať manažéra flotily alebo priamo vodiča o potrebe výmeny niektorých pneumatík alebo o uvoľnení jedného z kolies, čím by upozornila na možné nebezpečenstvo.

Zdroj: depositphotos, falkentyre