Drahá odťahová služba, drahá oprava auta... dá sa to aj inak!

Najväčší nemecký autoklub ADAC varuje pred falošnými "pomocníkmi" na cestách, ktorí sa vydávajú za asistnečnú službu a účtujú motoristom veľa peňazí za odťah a niekedy aj zbytočné opravy. Okrem Maďarska a Srbska sú takíto podvodníci zo skúseností čoraz aktívnejší aj v Bulharsku, Chorvátsku a Slovinsku. Postihnuté býva bohužiaľ aj Slovensko, Litva či Poľsko.

Aby podvodníci nalákali dovolenkárov do pasce, niekedy používajú dokonca zámerne vozidlá v rovnakej farbe, aká je typická pre ADAC, a to vrátane podobného označenia a loga, napríklad s nápisom „ACDC“. Podvodníci nosia aj podobné oblečenie, aby pôsobili seriózne. Spoliehajú sa, že najmä v strede nespoznáte rozdiel.

Platí však, že ADAC nestretnete na cestách nikde v zahraničí okrem domovského Nemecka a výnimkou je ešte severné Taliansko.

Rušičky signálu vám niekedy znemožnia telefonovať

Taktika mnohých takýchto podvodníkov je očividná: čakajú na diaľnici a keď u vás nastane porucha na vozidle, rýchlo ponúknu svoje pochybné služby.

Pokusy zavolať na oficiálne telefónne číslo asistenčnej služby (napríklad tej od vašej poisťovne) môžu zlyhať, pretože takáto nekvalitná odťahová služba má vo vozidlách niekedy nainštalované rušičky, ktoré prerušujú telefónnu sieť a znemožňujú mobilné pripojenie na internet.

V takejto situácii by ste mali zamknúť svoje vozidlo, vzdialiť sa od neho o niečo ďalej a keď budete mať signál, odtiaľ je treba telefonovať na oficiálne overená čísla, radí ADAC. Dôležité je, že nikdy by ste zároveň nemali nechávať svoje auto bez dozoru - predovšetkým nie otvorené. Znie to ako samozrejmosť, no počas nepríjemnej a stresujúcej situácie, akou je porucha vozidla, môže každý ľahko pozabudnúť.

Zdroj: ADAC