Pokuta za jazdu bez diaľničnej známky

Na Slovensku hrozí sankcia za neplatnú, resp. chýbajúcu diaľničnú známku do výšky 500 eur. Konkrétne v správnom konaní je hranica nastavená od 100 do 500 eur. V blokovom konaní sú sumy klasicky nižšie: v rozmedzí medzi 50 a 200 eurami.

Stále však ide o zbytočný prehrešok, navyše riziko odhalenia je veľké, keďže na Slovensku máme elektronické diaľničné známky, ktoré sa dajú jednoducho kontrolovať kamerovým systémom na základe ŠPZ vozidla. Samozrejme, diaľničnú známku môže skontrolovať aj polícia priamo v teréne.

Keď sa chybou ocitnete na diaľnici a nemáte zaplatenú diaľničnú známku, často (no nie garantovane) sa dá vyhnúť pokute tak, že ju zaplatíte do konca daného dňa. V takom prípade sa odporúčalo kúpiť si čo najrýchlejšie minimálne najlacnejšiu diaľničnú známku: teraz je to 10-dňová za 12 eur, no od 1. augusta pribudne do ponuky aj jednodňová známka za 5,40 eura.

Rozdiel medzi prípadnou pokutou a najlacnejšou známkou sa tak stane ešte výraznejším a rozhodne odporúčame pokúsiť sa chybu napraviť, ak využijete spoplatnenú slovenskú diaľnicu či rýchlostnú cestu bez zaplatenia a zistíte to včas.