Kto je na vine, že nemáme zásobníky?

Odborník na energetiku Hirman hovorí, že maslo na hlave má podľa neho aj skupina MOL. „Transpetrol zmodernizoval ropovod Adria v rokoch 2012 až 2015 tak, aby stačil pokrývať plne potreby rafinérií MOL. Lenže po tejto modernizácii skupina MOL nesplnila pôvodné prísľuby chorvátskemu a slovenskému operátorovi o navýšení prepravy cez Adriu, kvôli čomu sa celá nemalá investícia z ich strany do Adrie urobila. Preto Transpetrol ani nemal následne dôvod vynaložiť ďalšie desiatky miliónov eur do výstavby nových zásobníkov na juhu Slovenska,“

Faktom je, že Slovnaft spracúva rôzne druhy ropy už od roku 2016. Minulý rok bol približne každý štvrtý liter motorového paliva v rafinérii vyrobený z inej ako ruskej ropy. Ešte stále tak prevažovala práve ruská ropa, na ktorú vyhlásili po vypuknutí vojny na Ukrajiny embargo a krajiny EÚ sa od nej snažia odkloniť.

Pre Slovnaft znamená prechod na neruskú ropu nutnosť veľkých investícií do technológií. „V prípade ropných zmesí z iných lokalít musíme počítať s ich špecifickým zložením a vlastnosťami. Môžu obsahovať väčšie množstvo síry, sú hustejšie alebo pôsobia korozívne. Aby sme zabránili neželanej degradácii materiálov a poškodeniu výrobných jednotiek, nastavili sme si plán nevyhnutných, ako aj preventívnych úprav technológií,“ vysvetľuje Branislav Vinter, riaditeľ Výroby v Slovnafte.

Premiér SR adresoval vyhrážky Ukrajine

Ukrajina zastavila ruskú ropu prúdiacu na Slovensko a do Maďarska od dodávateľa Lukoil ešte 17. júla. Ruský Lukoil zaradili Ukrajinci na sankčný zoznam a vyustením bolo zastavenie tranzitu ropy. Ukrajinská strana dnes odkázala Slovensku, že o zrušenie tohto kroku nie je súčasťou diskusií, ktoré v súčasnosti prebiehajú. Podľa Ukrajincov nedochádza k ohrozeniu energetickej bezpečnosti Slovenska.

Premiér Robert Fico v uplynulých dňoch zdôrazňoval, že mu na dodávkach Lukoilu na Slovensko záleží, pretože iné alternatívy sú menej cenovo výhodné a technologicky môžu robiť Slovnaftu problémy. Ruská ropa prúdi na Slovensko ropovodom Družba aj naďalej, no Lukoil je kľúčovým dodávateľom, ktorého výpadok naša jediná domáca rafinéria pocíti.

Fico hovorí o porušení asociačnej dohody zo strany Ukrajiny, koordinuje svoje kroky s Maďarskom, ktoré zastavenie dodávok taktiež negatívne zasiahlo a vyhráža sa Ukrajine, že Slovensko jej nebude dodávať palivá, pokiaľ sa situáciu nepodarí vyriešiť. Premiér pôvodne spomínal aj možnosť technického riešenia tranzitu so zapojením viacerých štátov, no nateraz nie sú známe podrobnosti.

Zdroj: TASR, SITA / foto: cz.depositphotos.com