Google musí poskytnúť prístup k Android Auto tretím stranám

Generálna advokátka Súdneho dvora Európskej únie to vidí jasne: Google musí umožniť poskytovateľom softveru v podobe tretích strán prístup k svojmu systému Android Auto. Ak internetový gigant odmietne, môže tak podľa Laily Medinovej porušiť európske právo týkajúce sa hospodárskej súťaže.

Ako sa táto dostala na pretras? Enel X, dcérska spoločnosť talianskej energetickej firmy Enel, chcela ponúknuť svoju aplikáciu na nabíjanie elektromobilov a sprístupniť ju práve v platforme Android Auto. Spoločnosť Alphabet, ktorá stojí za značkou Google, však takýto krok odmietla a odôvodnila to tým, že by okrem inéno bolo potrebné naprogramovať špeciálne úpravy.

Taliansky protimonopolný úrad to označil za zneužitie trhovej sily a spoločnosti Google udelil pokutu 102 miliónov eur. Americká spoločnosť podala sťažnosť a prípad skončil pred Európskym súdnym dvorom. Generálna advokátka Medinová sa teraz stotožnila s názorom talianskych úradov. Poskytovateľ vraj môže odoprieť prístup k platforme len vtedy, ak na to existujú objektívne dôvody – napríklad vtedy, ak by prístup nebol technicky možný, prípadne by hrozilo narušenie samotnej funkcionality platformy. Nič z toho však v tomto prípade zjavne podľa Medinovej neprichádza do úvahy.

Čo bude ďalej? Stanovisko generálnej advokátky nie je záväzné, no sudcovia sa zvyčajne riadia odporúčaniami generálnych advokátov, ktorých povinnosťou je vypracovať svoje právne návrhy na rozsudok súdneho dvora nezávislým a nestránnym spôsobom.

Zdroj: krone.at / foto: cz.depositphotos.com