Budúcnosť áut? Hybrid ako alternatíva sa teší záujmu

Pozrime sa na najsilnejší automobilový trh Európy: Od januára do júna 2024 bolo v Nemecku zaregistrovaných približne 89 500 plug-in hybrid automobilov (PHEV). V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023, kedy bolo novoregistrovaných okolo 79 100 vozidiel PHEV, bol ich počet o približne 13,3 percenta vyšší.

Politici a automobilky mali pôvodne inú predstavu, pretože hybridné modely sú síce ekologickým kompromisom, ale viažu na seba ďalšie vývojové kapacity a to stojí peniaze, ktoré sa následne nedajú využiť inde – napríklad pri investíciách do čisto elektrických áut.

Mnoho výrobcov automobilov dúfalo, že sa budú môcť rýchlo rozlúčiť s hybridným pohonom. Mnohí zákazníci však na to samozrejme neberú ohľad a majú o hybridy záujem.

Čína boduje pri hybridoch

Najľudnatejšej krajine sveta Číne sa aj vo svete hybridov darí porážať európsku konkurenciu. Na najväčšom automobilovom trhu na svete sú momentálne dostupné hybridné modely s dojazdom na elektrinu udávaným v rozmedzí aj 300 kilometrov. Stačí si pozrieť limuzínu Neta S či SUV Leapmotor C11. Aj to je dokazom vývoja hybridného pohonu a bude zaujímavé sledovať, či sa sa takýmto trendom vyberieme aj v európskom priestore.

Vysoký podiel hybridných modelov v krajinách ako napríklad Nemecko možno vysvetliť aj veľkým počtom služobných áut. Mnohé veľké korporácie stanovujú nízke hranice emisií a spotreby pri nákupoch vozidiel do firemných flotíl pre svojich zamestnancov, ktorí tak možu jazdiť ekologickejšie, no nemusia až tak riešiť klasické témy majiteľov elektromobilov – dostupnosť nabíjačiek, rýchlosť nabíjania, dojazd a podobne.

Zdroj: Focus / foto: cz.depositphotos.com