Volkswagen chcel byť medzi prvými automobilovými koncernmi, ktoré sa zbavia spaľovacích motorov a začnú vyrábať už len elektromobily. Lenže aj v nemčine majú svoje „Der Mensch denkt und Gott lenkt“, teda človek mieni, pánboh mení...

Výsledkom je presun až 60 miliárd eur na vývoj spaľovacích motorov, ktoré mali byť pôvodne určené pre elektromobily, píše v aktuálnej správe nemecký Auto Motor und Sport.

Elektromobily sú v kríze, tvrdia Nemci

AMS k tomu bez servítky dodáva, že „elektrická mobilita je v hlbokej kríze“, pretože „elektromobily sú príliš drahé a vládne stimuly príliš nízke“. Všíma si tiež, že boom zažívajú spaľovacie motory, ako aktuálne dokazujú tamojšie dáta o registráciách nových vozidiel.

Zmenu stratégie oznámil Mercedes, Stellantis, Ford i Volkswagen, zatiaľ však nebolo jasné, čo presne bude ústup od pôvodných ambicióznych cieľov znamenať. Dnes už vieme.

Celá skupina VW, ktorá bola horlivým obhajcom elektrických áut a v roku 2030 chcela mať 80 percent všetkých predaných vozidiel v Európe už len na batérie, pôvodne plánovala do tejto technológie investovať 180 miliárd eur. To sa však nestane. Predaj elektromobilov stagnuje, jednotlivé závody museli opakovane prerušovať výrobu a cenovo dostupné modely meškajú, takže celá tretina bude presmerovaná uvedenej sumy pôjde na spaľovacie motory.

Oficiálne to Nemci ešte neoznámili, Auto Motor und Sport sa ale odvoláva na informácie finančného riaditeľa koncernu, Arna Antlitza, ktorý v rozhovore pre Reuters potvrdil, že namiesto 180 miliárd určených na vývoj nástupcov súčasných modelov ID pôjde týmto smerom „len“ 120 miliárd eur. Zvyšok má byť použitý na „udržanie konkurencieschopnosti budúcich modelov so spaľovacími motormi“.