Je tu leto a teploty sa už dlhšiu dobu držia nad hodnotou 30 stupňov Celzia. V horúčavách sa snažíme mať na sebe čo najmenej oblečenia a to platí aj pre obutie na nohách. Mnoho vodičov šoféruje s neformálnou obuvou ako sú šľapky alebo dokonca nemajú pri riadení vozidla žiadnu obuv. Určite je to pre šoférov príjemné a osviežujúce, ale je to aj bezpečné? V niektorých situáciách môže jej nevhodné zvolenie predstavovať nebezpečenstvo a ovplyvniť schopnosť správne viesť vozidlo. V niektorých krajinách vám za to hrozí aj pokuta alebo v prípade nehody znížené odškodné.

Riziká jazdy s nevhodnou obuvou

Ak si predsa obujete v letných horúčavách neformálnu obuv ako voľné žabky alebo sa zbavíte obuvi úplne, mali by ste si byť vedomí niekoľkých rizík. Prvým rizikom je slabá priľnavosť, ktorú spomínaná obuv alebo skôr neobuv poskytuje k pedálom a to môže zvýšiť reakčný čas. Mnohým z nás sa určite niekedy stalo, že sa žabky zasekli medzi pedálmi, čo predstavuje ďalšie riziko. Okrem toho, jazda naboso znižuje citlivosť pri pocite pedálov, čo môže sťažiť rozlíšenie medzi  brzdovým a plynovým pedálom.

pokuty

Existujú krajiny, kde sa za nesprávnu obuv trestá

V niektorých európskych krajinách je nosenie nesprávnej obuvi pri vedení vozidla regulované zákonom alebo sa táto klasifikácia zaraďuje do kategórie bezpečnej jazdy a vyhodnotenie situácie sa necháva na policajných orgánoch. Vodiči môžu byť za jej nesprávne zvolenie pokutovaní alebo, v prípade nehody, môžu dostať znížené odškodné.

V Španielsku je šoférovanie v žabkách ustanovené ako nezákonné! Pokuta sa môže vyšplhať až na hodnotu 200 eur. Vo Francúzsku síce takýto zákon neexistuje, ale polícia môže pokutovať vodiča, ak má podozrenie, že nevhodná obuv (ako žabky alebo jazda naboso) ovplyvnila bezpečnosť jazdy.

Rovnaká situácia platí aj v Spojenom kráľovstve, kde nie je zákonom predpísaná žiadna konkrétna obuv pre vodičov osobných automobilov. Avšak, ak vás polícia prichytí pri nebezpečnej jazde alebo spôsobíte nehodu a zistí sa, že nevhodná obuv bola jednou z možných príčin, siahnete si hlboko do peňaženky. Pokuta sa môže vyšplhať až na 5 800 eur a dokonca vám k tomu pridajú aj 9 trestných bodov!

V Nemecku neexistuje žiaden zákaz týkajúci sa obuvi pri vedení vozidla, avšak ak obuv ovplyvnila vašu schopnosť viesť vozidlo a spôsobila nehodu, poisťovňa vám môže znížiť alebo dokonca úplne zamietnuť plnenie.

Ako je to u nás?

Na Slovensku neexistujú žiadne zákony, ktoré by presne určovali, čo máte alebo nemáte mať na nohách pri vedení vozidla. Je však dôležité zvážiť možné riziká a dodržiavať pravidlá bezpečnej jazdy, aby ste neohrozovali ostatných účastníkov na a mimo cestnej premávky.

Odporúčania pre bezpečnú jazdu

Pre bezpečnú jazdu je vhodné riadiť sa niektorými odporúčaniami. Napríklad, zvoliť obuv s dobrou priľnavosťou. Vyhnite sa topánkam s príliš hrubou alebo veľmi tenkou podrážkou. Rovnako sa neodporúčajú ani príliš široké topánkyĎalšie tipy a rady týkajúce sa vhodnej obuvi pre bezpečnú jazdu priniesol kolega Maroš.

Zdroj: depositphotos, DriveeGermany, Michelin, The Connexion