Na internete nájdete množstvo videí i príbehov, v ktorých figuruje práve Sentry Mode nejakej Tesly, ktorý pomohol identifikovať a usvedčiť páchateľov priestupkov či trestných činov. K tým najnovším patrí aj prípad z Veľkej Británie. Čo presne sa stalo?

Päťdesiatsedemročná Anna Valente (ako neskôr sama priznala) úmyselne zaparkovala svoj Nissan Juke až na bielu čiaru vyznačeného parkovacieho miesta tak, aby odradila majiteľov iných áut zastaviť vedľa nej. Na sedadle spolujazdca (teda vľavo) mala pritom len svojho psa.

Ako vyzerala situácia na parkovisku v čase príjazdu Tesly, presne netušíme – v neskoršom čase sa priestor okolo nákupného centra nezdal byť veľmi preplnený – v každom prípade vodič Modelu 3 sa rozhodol zaparkovať vedľa spomínanej Britky.

Nemusíte to považovať za veľmi ohľaduplné, tlačiť sa do priestoru, kde nie je veľa miesta. Ale ešte raz opakujeme, že netušíme, ako to tam vyzeralo v tej chvíli a navyše majiteľ amerického elektromobilu priestor pre nastupovanie vodiča Nissanu s volantom vpravo žiadnym spôsobom neobmedzil.

Keď pomsta nie je sladká

Anna Valente však mala na celú situáciu iný názor a rozhodla sa ju riešiť tým najhlúpejším možným spôsobom. Kým náhodní okoloidúci si mohli myslieť, že len niečo nakladá do auta alebo čosi rieši so svojim štvornohým miláčikom na sedadle spolujazdca, v skutočnosti sa v tej chvíli rozhodla pomstiť vlastníkovi „Trojky“. S kľúčmi v ruke mu poškriabala dvere.

Majiteľ auta objavil poškodený lak až doma, napadlo ho ale skontrolovať disk, či na ňom nie je niečo zachytené. Samozrejme bolo a kamery zachytili nielen inkriminovaný moment, ale i samotnú majiteľku Nissanu a dokonca i registračné číslo auta, takže po odovzdaní dôkazov polícia nemala s vypátraním Anny Valente a jej stotožním žiadny väčší problém.

„Vozidlo malo na palube kamerový systém, ktorý poskytol jasné a výnimočne kvalitné snímky zachycujúce obžalovanú. Na záberoch bola identifikovaná a následne postavená pred súd, aby niesla následky za svoj čin,“ oznámil denníku Daily Mail hovorca dorsetskej polície.

Anna Valente sa skutočne priznala a súd jej nariadil zaplatiť majiteľovi Tesly náklady na opravu vo výške 1078,83 libry, teda v prepočte približne 1277 eur a k tomu ďalšie náklady na súdne konanie a poplatky vo výške ďalších 107 libier (127 eur). Daily Mail i ďalšie médiá v súvislosti s tým pripomínajú, že ide pravdepodobne o vôbec prvý prípad v Spojenom kráľovstve, kedy súd uznal dôkazy zo záznamového systému Tesly, ktoré viedli až k trestnému stíhaniu a mohol by viesť k precedensu.