Kde budete s autom jazdiť?

To, akým spôsobom auto používať, je najdôležitejšia otázka pri jeho kúpe. Dnes je totiž výber o niečo zložitejší ako kedysi. Pribudli rôzni bezpečnostní asistenti a funkcie zvyšujúce pohodlie jazdy. Takisto pribudli typy pohonov – a práve ten by ste mali vyberať podľa toho, kde budete jazdiť.

Predaj áut už dávno nie je iba o spaľovacích motoroch. Na výber máte z benzínových, dieselových, mild-hybridných, hybridných, plug-in hybridných aj čisto elektrických verzií. Každá sa pritom hodí na iné použitie. 

Začnime od konca – elektromobily sa hodia takmer všade, jazda s nimi je úporná, náklady na údržbu minimálne. Musíte však počítať s kratším dojazdom a prestávkami na nabíjanie – zatiaľ je to okolo 600 km v meste pri modeloch s najdlhším dojazdom, hoci technológie sa neustále zdokonaľujú a dojazd predlžuje. V čisto elektrickej verzii sa vyrába model Kia Niro, alebo na novej platforme určenej iba pre elektromobily sú to modely Kia EV6, Kia EV6 GT či Kia EV9.

Ak potrebujete jazdiť denno-denne veľmi dlhé trasy a hľadáte ekologické riešenie, možno vám bude viac vyhovovať plug-in hybrid alebo hybrid. Tieto pohony kombinujú benzínový motor a elektromotor, pričom plug-in hybrid má vstavanú väčšiu batériu nabíjateľnú káblom zo siete, tak ako je to pri elektromobile. V tejto verzii nájdete modely Kia Niro PHEV, Kia Sportage PHEV a Kia Sorento PHEV. 

Obyčajný hybrid (napr. Kia Niro HEV, Kia Sportage HEV, Kia Sorento HEV) dobíja batériu iba rekuperáciou, aj obyčajný aj plug-in hybrid však má nižšiu spotrebu ako auto s čisto spaľovacím motorom. 

Na každodenné veľmi dlhé trasy sú ideálne dieselové motory. Majú nízku spotrebu, z dlhodobého hľadiska však vyššie náklady na servis. Oplatia sa preto najmä šoférom, ktorí najazdia ročne desaťtisícky kilometrov. V dieselovej variante nájdete modely Kia Ceed, Kia Ceed SW, Kia Sportage a Kia Sorento Diesel.

Ak hľadáte auto do mesta či na krátke trasy a nechcete elektromobil ani hybrid, najlepší pre vás bude benzínový motor. Diesel by sa na krátkej trase nestihol ohriať a bežal by väčšinu času studený, čo prudko skracuje jeho životnosť. Spotreby sa pri „benzínoch“ nemusíte báť, tie moderné sú veľmi úsporné, hoci úspornosť dieselov ešte nedosahujú. V čisto benzínovom variante bez hybridného pohonu nájdete modely Kia Picanto, Kia Stonic, Kia Ceed, Kia Ceed SW, Kia ProCeed, Kia XCeed a Kia Sportage.


Testovacia jazda prezradí to, čo fotografia nie

Testovaciu jazdu by ste teda nemali opomínať, ani ju „odbiť“ za pár minút. Všímajte si pohodlnosť interiéru, najmä sedadiel. Cítite sa v aute príjemne? Majú pre vás sedadlá dostatočný rozsah nastavení? 

Čím viac si viete priestor šoféra prispôsobiť, tým lepšie. Nastavenie vzdialenosti volantu či tvrdosti opierky sedadla totiž stále nie je samozrejmé pri všetkých modeloch áut. Ak budete auto používať viacerí, budú sa vám hodiť elektricky nastaviteľné sedadlá s pamäťou. 

Takisto si všímajte, či vám vyhovuje odozva motora, radenie automatickej prevodovky, prípadne manuálna prevodovka. Berte pri tom do úvahy, kde budete s autom jazdiť – ak to budú prevažne diaľnice, zoberte auto aj na diaľnicu.

Zoznámte sa aj s čo najväčším počtom funkcií a bezpečnostných asistentov. Automobilky ich musia do áut pridávať povinne, model od modelu sa však môže líšiť ich nastavenie či citlivosť odozvy. Ak si nie ste istý/istá, ktoré auto si na testovaciu jazdu vybrať, môžete si jednotlivé modely porovnať v pohodlí domova pomocou internetového online konfigurátora.

Zdroj: kia.com/sk