Elektromobily z dielne talianskej automobilky

Prechod na elektromobilitu sa dotýka aj Ferrari. Vysokopostavený manažér automobilky John Elkann sa zaoberá hlavne emóciami. Elektromotory ich dokážu vraj tiež prebudiť, no bez spaľovacích motorov sa to vraj úplne nepôjde. Napriek tomu vnímajú vo Ferrari elektomobily údajne ako veľkú príležitosť pre celú firmu.

„Venovali sme tomu čas, aby sme postavili najlepšie možné elektrické auto,“ povedal Elkann v rozhovore pre milánsky denník Corriere della Sera. Platí však, že k tradične motoristickej krajine, v domácom Taliansku sú ľudia k elektromobilom stále skeptickí.

Elkann presviedča, že elektromobily nie sú pre nich povinnou jazdou. Elektrické Ferrari bude „ďalšia skvelá príležitosť, nie je to ani povinnosť, ani riziko. Vymýšľať znamená vytvárať emócie. Ak by ste nás chceli kritizovať, mohli by ste povedať: 'Prečo ste ešte nepostavili elektrické auto?“ povedal.

„Tí, ktorí si sadnú za volant nášho elektromobilu, pocítia rovnako silné emócie ako predtým, ale iným spôsobom,“ povedal Elkann, ktorý zároveň jedným dychom dodáva, že chce pokračovať aj s výrobou áut so spaľovacím morom. „Ani by nás nenapadlo zobrať 12-valcový motor niekomu, kto ho chce,“ zdôraznil.

2 elektrické modely Ferrari na ceste

Minulý týždeň Ferrari otvorilo – za prítomnosti talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu – nový výrobný závod v závode v Maranelle, kde sa bude vyrábať niekoľko elektrických vozidiel. Do výroby elektrických áut automobilka investovala 200 miliónov eur. Modely Purosangue a SF90 Stradale sa budú v novom výrobnom závode vyrábať od budúceho roka a predstavenie prvého elektromobilu je naplánované na koniec roka 2025.

Ferrari bude v novej továrni v Maranelle vyrábať svoje elektromobily, ako aj hybridné vozidlá a benzínové autá. Závod bude mať kapacitu až 20 000 áut. Produckia by mala byť plnej v prevádzke za tri až štyri mesiace. V minulom roku spoločnosť predala menej ako 14 000 vozidiel.

Zdroj: Futurezone.at