Interiér EVI v skratke znamená Electric Vehicle Interior, teda interiér elektrického vozidla. Tak nejako si Yanfeng predstavuje budúcnosť elektrických áut. Dizajnéri teda odstránili tradičný prístrojový štít a všetky kľúčové prvky integrovali do inovatívneho modulu Smart Cabin, teda toho kvázi volantu.

Bez priameho spojenia s kolesami

Patria sem povrchy na ovládanie a riadenie vozidla, aktívna opierka hlavy s audio funkciami, bezpečnostné systémy, klimatizácia integrovaná do sedadla či možnosti odkladania a nabíjania. Riadenie tu v tomto prípade funguje pomocou steer-by-wire, teda bez priameho spojenia s riadiacimi členmi na prednej náprave.

Tým, že odpadá tradičný prístrojový panel aj volantové časti, celková hmotnosť by mala klesnúť o 11 kg. Nie je to veľa, ale každý kilogram môže v konečnom dôsledku znížiť hmotnosť elektrických vozidiel. Dôležitým je možnosť získať extra priestor pred vodičom pre pohodlnejšie cestovanie. Vodič môže priestor využiť pri plne autonómnej jazde, alebo počas čakania v aute. Tento spôsob cestovania nám predstavilo už viacero sci-fi filmov. Napriek tomu, že sme hlboko v 3. desaťročí 21. storočia, podmienky pre plne autonómnu jazdu vozidiel vznikajú len pomaly a tak je táto forma interiéru na teraz ozaj len fikciou. Skôr je otázkou, ako sa na podobný koncept budú pozerať zákazníci. Ako by sa vám páčil takýto interiér?

Zdroj: Yanfeng