Cyklotrasa v Bratislava čelí kritiko už dlho

Na výlety alebo do práce na bicykli - takú predstavu mal primátor Matúš Vallo a jeho tím pri zriaďovaní novej cyklotrasy na Vajanského nábreží v hlavnom meste. Nápad naplno ukázal, že nové cyklotrasy na Slovensku sa nestratávajú len s pozitivnými reakciami. Problém nie je vôbec v tom, že v znikajú. Ale ako! Na mnohých miestach sa prosto uberie z cesty, nalakujú sa na cestu s pásom značky pre cyklistov a je vybavene. Takto nemožno pokračovať! Je to diletantské a nevhodné ani pre autá ani cyklistov. 

Ministerstvo dopravy informovalo tento týždeň o aktuálnom vývoji a opatreniach, ktoré má na cyklotrase najnovšie vykonať mesto Bratislava. "Štátny odborný dohľad uložil mestu doručeným výsledkom protokolu výzvu, aby do 40 dní túto cyklotrasu upravil. Bude musieť odstrániť do 40 dní obrubníky z cyklotrasy, ktoré spôsobili viacerým vodičom nehody a taktiež bude musieť zúžiť túto cyklotrasu (do 90 dní pozn. red.) v tých miestach, kde obmedzila cestu, ktorá týmto spôsobom nespĺňa technické normy," povedal minister dopravy Jozef Ráž.

 

Ak magistrát rozhodnutie odignoruje, môžu prísť na rad opakované pokuty najskôr do 33 tisíc eur a následne aj potenciálne ešte vyššie sankcie voči mestu Bratislava.

Nebezpečné obrubníky na Vajanského nábreží?

"Značenie na nábreží tak, ako je dnes, sme opakovane preverovali. Jednoznačne si myslíme, že je v súlade s predpismi a k celému projektu vydal súhlasné stanovisko aj Krajský dopravný inšpektorát. Preveríme však konkrétne výhrady ministerstva dopravy a ak sa ukážu byť vecné, nevidíme problém takéto miesta upraviť," zareagoval bratislavský primátor.

"Hoci odstránenie obrubníkov budeme namietať, neznamená to, že zároveň neuvažujeme o inom type tohto oddeľovníka, ktorý nemusí byť tak masívny, ale ktorý bude zároveň aj naďalej dostatočne chrániť tisícky cyklistiek a cyklistov," dodal Matúš Vallo a priznáva, že s ministrom dopravy Jozefom Rážom sa pri tejto téme nezhodnú.

Zatiaľ čo Vallo stále hovorí o vylepšovaní aktuálnej cyklotrasy, poslanec NR SR Ján Mažgút žiada jej kompletné zrušenie a odvoláva sa pritom na stanovisko Krajského dopravného inšpektorátu. "Hovorí o tom, že situácia, ktorá tu vznikla a cyklotrasa, ktorá tu vznikla, musí byť zrušená a Vajanského nábrežie musí byť vrátené do pôvodného stavu."

Zdroj: TASR