Aktuálne dopravné obmedzenia na D1

V rámci projektu D1 Bratislava – Triblavina, rozšírenie pokračujú práce aj na mostných objektoch. "Hotové sú základy mostov, spodné stavby, na mostoch sú položené nosníky a na niektorých objektoch prebehla betonáž mostovky a začali sa realizovať rímsy," uvádza oficiálny informačný web D1D4.sk. Súčasne prebiehajú stavebné práce na dokončení preložiek inžinierskych sietí či geodetické práce a geotechnický monitoring.

Zdemolovaný bol most nad diaľnicou D1, ktorý spájal Chorvátsky Grob s Ivankou pri Dunaji. Na jeho mieste sa vybuduje nový most, s väčším rozpätím ponad rozšírenú diaľnicu D1 ako aj most na diaľnici D1 nad Čiernou vodou. Aktuálne na týchto objektoch začali prvotné stavebné práce s budovaním základov.

Rekonštrukčné práce diaľničnej vozovky si vyžiadali aj niekoľkomesačné obmedzenie fungovania križovatky Bernolákovo (Triblavina). Odbočenie z Bernolákova či Chorvátskeho Grobu na D1 smer Bratislava zostáva uzatvorené, pripájací pruh z križovatky na D1 využíva doprava ako zúžený pomalý pruh D1 do Bratislavy.

Počas prác nie je možné využívať ani odbočenie z Bratislavy do Bernolákova či z Bernolákova do Žiliny a Nitry. Výjazd z krajskej cesty II/127 na diaľnicu D1 v smere do Bratislavy, ako aj vjazd a výjazd v smere Bratislava – Senec je uzatvorený. Národná diaľničná spoločnosť však sľúbila, že vynaloží maximálne úsilie na to, aby boli práce dokončené čo možno v najkratšom čase.

Výrazné vylepšenie diaľnice D1 a bratislavského obchvatu

Pri projekte D1 Bratislava - Triblavina, rozšírenie ide o 3,6-kilometrový úsek. Viac než tretinu celej stavby budú tvoriť mosty, pričom celkovo ich bude 18. Okrem toho budú súčasťou stavby protihlukové steny v celkovej dĺžke viac ako 2,5 km.

Celkovo pozostáva táto stavba zo 128 stavebných objektov. Súčasťou stavby je aj kompletná rekonštrukcia a rozšírenie vozovky diaľnice D1. V rámci stavby bude doplnený informačný systém diaľnice, bezpečnostné zálivy, odstavné pruhy ako aj protihlukové opatrenia, oplotenie diaľnice a preložky inžinierskych sietí.

Po dokončení križovatky diaľnic D1 a D4 bude konečne dávať plnohodnotne zmysel vonkajší diaľničný obchvat Bratislavy, čo trvalo roky. Dá sa teda povedať, že až teraz v skutočnosti vzniká nový obchvat pre Bratislavy a napríklad tranzitujúce kamióny z D1 sa budú môcť vďaka nemu vyhnúť prejazdu diaľnicou cez mesto, ale naopak budú môcť pokračovať diaľnicou D4.

Zdroj: D1D4.sk