V Nemecku išlo o najväčší vstup na trh s cennými papiermi za posledných 26 rokov. Porsche minulý týždeň vo štvrtok vstúpilo na burzu a tento krok sa stretol so značným záujmom investorov. Netrvalo dlho a Volkswagen už plánuje na rovnaký krok pripravoviť aj ostatné koncernové dcérske firmy.

„Značky nám dávajú príležitosť prezentovať koncern Volkswagen pre investorov oveľa atraktívnejšie,“ uviedol nový šéf Volkswagenu Oliver Blume pre nemecký Handelsblatt. Svedčí o tom jediné číslo: po vstupe na burzu bolo Porsche ohodnotené na sumu 80 miliárd eur, čo je takmer rovnaká čiastka, na ktorú je indikovaná hodnota celého koncernu. Niet sa tak samozrejme čomu diviť, že Blume práve tu vidí ďalší potenciál.

Oliver Blume pôvodne šéfoval Porsche, tento rok prevzal vedenie celej skupiny a najnovšie vydal pokyn na to, aby sa na vstup na burzu začali – nateraz aspoň skúšobne – pripravovať aj všetky ostatné automobilky združené okolo Wolfsburgu.

Ako ďalšie v poradí by mohlo nasledovať Lamborghini, Audi či napríklad Seat, špekuluje Der Aktionär. Volkswagen by mohol peniaze získané vstupom na burzu efektívne využiť na to, aby ešte rýchlejšie napredoval s prechodom na elektromobilitu.

Volkswagenu sa vstupom Porsche na burzu podarilo od investorov získať zhruba 9,4 miliardy eur. Emisná cena bola stanovená na 82,5 eura za jednu akciu, pričom už prvý deň ukázal vysoký záujem investorov a cena akcií sa dostala nad hodnotu emisnej ceny.

Zdroj: Handelsblatt