Pôvodná Lancia Gamma sa prestala vyrábať v roku 1984, automobilka však v druhej polovici tejto dekády chystá veľkolepý návrat slávneho mena.

Gamma má byť odhalená v roku 2026, teda dva roky po novej generácii modelu Ypsilon (s elektrickými a hybridnými pohonmi) a zároveň dva roky pred plne elektrickou Lanciou Delta, ktorá má premiéru naplánovanú v roku 2028.

Bude to crossover či sedan?

Na úvodnej fotografii máte prvú oficiálnu obrazovú upútavku na pripravovanú Gammu, ktorý toho veľa neodhaľuje. Vidieť je len štylizovaný nápis a časť združených zadných svetiel zrejme s vertikálne orientovaným brzdovým diódovým osvetlením.

„Nová Gamma predstavuje míľnik na ceste k našej budúcnosti. Stelesňuje záväzok spoločnosti k udržateľnosti, vysokým výkonom a zároveň oslavuje nezameniteľnú eleganciu, ktorá dekády Lanciu definovala,“ nechal sa počuť generálny riaditeľ značky Luca Napolitano.

Pripravovaná Gamma sa bude vyrábať v továrni Fiat v talianskom Melfi v a využije platformu STLA Medium materskej spoločnosti Stellanits. Tú aktuálne využívajú Peugeoty 3008 a 5008, Opel Grandland a dostane ju i spomínaná chystaná Delta.

Len pre istotu pripomíname, že si koncern nechal otvorené zadné vrátka a uvedené existujúce modely nakoniec neponúka len s čisto elektrickým pohonom, ale zákazníci si môžu vybrať tiež z hybridných prevedení so spaľovacími motormi.

V prípade Gammy sa zatiaľ stopercentne počíta s elektrickým pohonom, očakávane dĺžku okolo 4,7 metra, ale nie je jasné, o akú karosériu pôjde. Nová Lancia môže byť liftback i sedan, zároveň sa ale nedá vylúčiť, že pôjde tiež o crossover, respektive že dostane zodvihnutý podvozok.

Dojazd až 700 km

S platformou STLA Medium sú zároveň spojené jedno i dvojmotorové konfigurácie s pohonom oboch náprav a batérie s maximálnou kapacitou 97 kilowatthodín, ktoré by mali zabezpečiť maximálny dojazd na úrovni až 700 kilometrov podľa WLTP.

Pretože ide o prémiovú značku Stellantisu, koncern počíta s tým, že sa Gamma postaví autám, ako je BMW i4 (respektíve Neue Klasse) či budúcemu Audi A4 e-tron.

zdroj: Lancia