Koľko ropy dostáva Slovnaft na výrobu palív pre čerpacie stanice?

Ukrajinský Naftogaz tvrdí, že situácia okolo dodávok Lukoilu je spolitizovaná. Generálny riaditeľ Naftogazu Oleksij Černyšov hovoril s médiami. Dopady ukrajinského zákazu tranzitu ropy z ruského Lukoil vraj majú politický charakter, pričom Maďarsko a Slovensko údajne dostali v júli rovnaký objem ropy ako predtým.

Ukrajina koncom júna uvalila na Lukoil sankcie, ktorým zakázala tejto firme akúkoľvek činnosť na ukrajinskom území a zastavila tranzit jej ropy do slovenských a maďarských rafinérií cez ropovod Družba. Netýka sa to však iných dodávateľov.

 

Slovenská vláda minulý mesiac vyjadreniami premiéra Fica reagovala vyhrážkami, že zastaví dodávky nafty na Ukrajinu, pokiaľ Kyjev neobnoví toky ropy od Lukoilu. Otázkou je, ako by takýto krok vôbec chceli politické špičky SR realizovať, keď naša jediná domáca rafinéria Slovnaft je súkromná spoločnosť.

Ruská ropa prúdi na Slovensko od iných dodávateľov

"Táto situácia sa zvonku politizuje, vidíme to. Vidíme verejné výzvy od predstaviteľov Maďarska a Slovenska, ako aj hrozby prerušenia dodávok paliva a elektriny," povedal Oleksij Černyšov. Šéf Naftogazu zároveň uviedol, že v júli bolo cez Ukrajinu údajne prepravených viac ako 1 milión ton ropy, rovnako ako mesiac predtým.

Ukrajina argumentuje, že objemy prepravenej ropy pre dve krajiny, teda Slovensko a Maďarsko, nie sú ovplyvnené ukrajinskými sankciami. "Dostali rovnaké množstvo ropy, ale štruktúra jej vlastníkov sa môže líšiť," povedal Černyšov bez poskytnutia podrobností.

Po ruskej vojenskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 zakázala EÚ dovoz ropy do svojich členských štátov a uvalila embargo, ale oslobodila dočasne dodávky do Maďarska, Slovenska a Česka cez ropovod Družba. Chcela tak týmto štátom umožniť nájdenie alternatívnych trás a dodávok. Táto vetva ropovodu je už roky primárnym zdrojom dodávok pre Slovnaft. Sankcie voči Lukoilu začali platiť od konca júna, no problémy s dodávkami hlásili Maďarsko a Slovensko až v polovici júla.

„Dodávky ropy od iných ruských exportérov, ktorí sa nenachádzajú na aktuálne rozšírenom ukrajinskom sankčnom zozname, sú plynulo preberané od ukrajinského prepravcu na prepravu cez územie SR a následne odovzdávané našim zákazníkom v súlade s harmonogramom,“ uviedol slovenský Transpetrol v skoršom stanovisku v polovici júla. Z mediálnych stanovísk je však ťažké 100-percentne posúdiť, aké objemy ruskej ropy ku nám naozaj prúdia a do akej miery pokryjú potreby Slovnaftu.

Zdroj: Reuters / foto: cz.depositphotos.com