Výsledky volieb do Európskeho parlamentu značne spochybnili zákaz predaja nových áut so spaľovacím motorom v EÚ po roku 2035. V Nemecku sa darilo víťazným konzervatívnym stranám CDU a CSU premieňať tú agendu na volebnú tému a v programe sa zaviazali zvrátiť doterajšiu politiku Bruselu.

Vzhľadom na to, že u Nemcov vo voľbách zvíťazili kresťanskí demokrati a ich skupina v parlamente (EPP) vyhrala aj naprieč EÚ, téma spaľovacích motorov naberá na dôležitosti.

Je zrušenie zákazu spaľovacích motorov v záujme európskych automobiliek?

V prípade niektorých hráčov je odpoveďou jasné „nie“. Napríklad Volvo nedávno odkázalo, že nechce, aby Brusel zákaz spaľovákov zrušil, pretože spoločnosť už investovala veľa peňazí do elektromobility, upozornil portál Euractiv. A čo ďalšie významné firmy v odvetví?

Stellantis, ktorý vlastní značky ako Fiat, Citroën, Peugeot, Alfa Romeo či Opel, tentoraz priamo komentovať chystaný koniec tradičných áut nechcel. Generálny riaditeľ Carlos Tavares však ešte vo februári povedal, že zákaz podporuje.

Minulý týždeň Platforma pre elektromobilitu, ktorej členom je aj Renault, obhajovala zákaz spaľovákov. Viacero ďalších automobiliek krok EÚ výslovne nevíta, ale uznávajú strednodobý trend odklonu od vozidiel so spaľovacím motorom ako trhovú realitu. Volkswagen, ktorý vlastní aj značky ako Audi, Škoda a Seat, odkázal, žesme presvedčení, že budúcnosť mobility je elektrická.

Mercedes-Benz v stanovisku pre portál Euractiv uznal, že je jasné, že mobilita sa musí stať CO2 neutrálnou– Nemci si zjavne nechávajú pootvorené zadné vrátka, keďže do tejto kategórie môžu spadať spaľováky poháňané syntetickými palivami. Napokon, práve Nemecko si napokon vydupalo výnimku pre túto technológiu.

BMV je proti

Proti zákazu spaľovacích motorov tvrdo vystúpilo BMW. V májovom rozhovore pre nemecké médiá generálny riaditeľ BMW Oliver Zipse označil zákaz za „naivný“ a odkázal, že jeho „úprava je nevyhnutná“.

Výrobcovia áut, ktorí sú otvorení prechodu na elektromobilitu, žiadajú v tomto smere viac podpory – napríklad pokračovanie dotácií elektromobilov, dobudovanie rozsiahlej nabíjacej siete či dostatočné dodávky obnoviteľnej elektrickej energie. Môže byť práve toto cesta? Zahlasujte v ankete nižšie.

MALA BY EÚ ZA SÚČASNÝCH OKOLNOSTÍ ZRUŠIŤ ZÁKAZ SPAĽOVACÍCH MOTOROV OD ROKU 2035?
  • Áno ( 70% )

     

  • Nie ( 30% )

     

Odpovedalo 89 ľudí