Rýchla jazda vo Francúzsku a vysoké pokuty

Od augusta 2021 platí na väčšine mestských ciest v Paríži rýchlostný limit 30 km/h. Vodičom však hrozia stále ďalšie a ďalšie obmedzenia. Parížska primátorka Anne Hidalgo ide od októbra znížiť maximálnu povolenú rýchlosť na parížskom obchvate zo 70 na 50 kilometrov za hodinu.

Podľa vyjadrení šéfky mesta je nový rýchlostný limit zavedený predovšetkým so zámerom ochrany zdravia približne 500 000 obyvateľov, ktorí bývajú v blízkosti mestskej diaľnice. Tá zároveň tvorí hranicu medzi Parížom a predmestiami. Plány primátorky sú však kontroverzné. Kritici sa obávajú, že rýchlostný limit výrazne a zbytočne spomalí premávku! Osud zámeru primátorky závisí od úradníkov, ktorí rozhodujú aj o radarových kontrolách. Rozhodnutie zatiaľ nebolo prijaté.

Parížsky obchvat je frekventovaná cesta, bežne plná zápch a dlhá 35 kilometrov. Takmer všetky dôležité francúzske diaľnice vedú do Paríža a zbiehajú sa zo všetkých smerov práve na spomínaný obchvat. Denne ho v priemere využíva 1,2 milióna vozidiel. Zvlášť skoro ráno a neskoro popoludní sa najmä na juhu a východe tvoria dlhé zápchy, a to nielen pri výjazdoch a vjazdoch. Skutočná priemerná rýchlosť je preto väčšinou oveľa nižšia ako 70 km/h.

Motoristi, ktorí jazdia autom po Francúzsku, by mali neustále dávať pozor na tachometer. Ak napríklad na diaľnici prekročíte rýchlosť o 20 km/h a budete prichytení, hrozí vám pokuta za rýchlosť minimálne 135 eur.

Zdroj: ADAC