Niektoré mestá dokážu finančne vyťažiť z potenciálu radarov merajúcich rýchlosť omnoho viac ako iné samosprávy. Príkladom je české mesto Říčany, ktoré je plné meracích zariadení. Mesto si vďaka tomu za rok prilepší do rozpočtu slušnú sumu: 2,5 milióna eura.

Ide však o snahu získať nový zdroj príjmu alebo je na prvom mieste ešte stále bezpečnosť cestnej premávky? Na túto otázku nepoznáme jednoznačnú odpoveď, no názor si urobíte sami.

Rozdávajú pokuty za rýchlosť nadpriemerným tempom

Mesto Říčany doteraz rozmiestnilo zhruba 70 radarov merajúcich najvyššiu povolenú rýchlosť. Tam sa však jeho plány zjavne nekončia. Nové rýchlostné kamery inštaluje naďalej, teda aj v týchto mesiacoch. Akúsi tradíciu radarov v Říčanoch založili ešte v roku 2014, keď namontovali prvé meracie zariadenia. Odvtedy sa im nápad zjavne zapáčil.

Úspech sa – minimálne vo finančnej rovine – dostavil. Už v roku 2022 vybralo mesto na pokutách viac než 63 miliónov českých korún, teda viac ako 2,5 milióna eura. Vodiči, ktorí najvyššiu povolenú rýchlosť prekročia, môžu očakávať sankciu 2 000 českých korún, resp. 81 eur.

Mesto kritiku odráža jednoduchým odkazom: Jazdite podľa predpisov a nie príliš rýchlo a žiadnu pokutu nedostanete. Niektorým motoristom sa totiž nepozdáva, že sankcia je vystavená už pri prekročení zdokumentovanej maximálnej rýchlosti o pár kilometrov za hodinu. Najvyššia povolená rýchlosť v Česku je v obci štandardne stanovená na 50 km/h, rovnako ako na Slovensku.

Zdroj: Techbyte.sk / foto: cz.deposithotos.com