Ušetrite na diaľničnej známke pre Česko

Chystáte sa kupovať diaľničnú známku pre Česko? Obyčajná 10-dňová známka stojí v prepočte 10,7 eura. Ročná stojí 91,40 eura. Pozor, v niektorých prípadoch môže byť takáto kúpa zbytočná. Naši susedia majú zavedenú výraznú výhodu pre elektrické autá - za diaľnice v ČR neplatia. Ako vidíte v tabuľke nižšie, výrazné cenové zvýhodnenie platí pre plug-in hybridy.

Výhody od štátu sa tradične nezaobídu bez istej byrokracie a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Pre uplatnenie nároku u vozidiel, ktoré nie sú v Česku automaticky oslobodené od diaľničnej známky, musíte pred použitím spoplatnenej diaľnice podať príslušné oznámenie.

K oznámeniu je nutné doložiť vyplnený formulár nazvaný Oznámenie oslobodenia a taktiež povinné prílohy. Stačí pritom priložiť kópiu napríklad veľkého techničáku ako osvedčenia o registrácii vozidla.

Ceny diaľničných známok v Česku pre rok 2024.

Podrobné informácie k bezplatným diaľniciam v Česku nájdete na webe edalnice.cz. Výhodou je príbuznosť českého jazyka, takže s jazykovou bariérou rozhodne problém nebude.

Nezabudnite, že oznámenie musíte podať s overeným podpisom, takže na celý administratívny úkon si radšej vyhraďte viac času a nespoliehajte sa, že ho zvládnete vybaviť pár minút pred odchodom na dovolenku.

Mimochodom, takisto je dobré vedieť, že oznamovateľ uvedený vo formulári je vždy fyzická osoba. Nevypĺňajte preto názov právnickej osoby ani vtedy, keď je auto písané na firmu.

Zdroj: edalnice.cz