Problémy s klimatizáciou v aute môžu viesť ku zdravotným rizikám

Na povrchu filtra, cez ktorý klimatizačný systém auta nasáva vzduch, sa dokáže časom nahromadiť veľa nečistôt. V kombinácii s vlhkým vonkajším vzduchom to predstavuje živnú pôdu pre mikroorganizmy, keď sa častice dostanú cez filter – čo sa často stáva pri neudržiavaných alebo príliš starých filtroch.

Následne putujú ďalej cez klimatizačný systém: Škodivé baktérie, spóry húb a nečistoty takýmto spôsobom nerušene preniknú do interiéru. Ľudia s alergiou a astmou, ktorí tvoria čoraz väčšiu skupinu ľudí, trpia týmto druhov zdravotných problémov spravidla najviac.

Platí, že aj úplne zdraví ľudia môžu pociťovať negatívne účinky neudržiavanej klimatizácie auta, a to v závislosti od dĺžky trvania a závažnosti znečistenia. Pridáva sa k tomu nepríjemný zápach. Ak klimatizácia silno zapácha, máte problém. Odporúča sa vymeniť filter raz ročne. Pre alergikov alebo ľudí so zdravotnými rizkami môže mať zmysel aj výmena filtra každých šesť mesiacov.

Podľa najväčšieho nemeckého autoklubu má každoročné čistenie vnútra výparníkov zmysel len pre zraniteľné skupiny. V opačnom prípade ADAC odporúča profesionálne čistenie každé tri roky alebo raz za 50 000 kilometrov. Stačiť by to malo najmä vďaka dodržiavaniu pravidelných intervalov výmeny filtra - vrátanej pravidelnej celkovej kontroly klimatizácie.

Zdroj: adac.de / foto: cz.depositphotos.com